Početna Gradske teme ZIG raspisao tender za izgradnju zgrade Hitne pomoći

ZIG raspisao tender za izgradnju zgrade Hitne pomoći

hitna_skica

Zavod za izgradnju grada raspisao je tender za izbor izvođača radova na gradnji zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć na Telepu, saznaje 021.rs. Otvaranje ponuda je 30. novembra i ukoliko ovaj put ne bude problema sa tenderom, radovi bi mogli da počnu početkom naredne godine.

Podsetimo da je ZIG već imao tender za izvođača radova, ali je postupak prvo odužen zbog prigovora ponuđača, a onda je cela javna nabavka poništena jer u budžetu nije bilo novca za radove. Kako je u međuvremenu pokrajinska vlada odlučila da se uključi i pomogne Novom Sadu da sagradi zgradu Hitne pomoći, koja je podstanar i bez smeštaja od svog odvajanja iz Doma zdravlja pre deset godina, ZIG je sada mogao ponovo da raspiše tender.

U budžetu Novog Sada je za sada obezbeđeno 156 miliona dinara za radove, a predviđeno je da se u sledećoj godini iz gradske kase izdvoji još 365 miliona dinara, pri čemu je za sada nepoznato koliko će pokrajina tačno dati.

Inače, zgrada Hitne pomoći će biti sagrađena na uglu Bulevara patrijarha Pavla (nekadašnji Somborski bulevar), Jastrebačke i Ulice Ilariona Ruvarca na parceli od preko 3.000 kvadrata. Zgrada će imati tri sprata ukupne površine od 2.700 kvadrata i veliku garažu od 2.300 kvadrata.

U prizemlju će biti smešteno noćno dežurstvo za decu i odrasle sa ordinacijama, čekaonicom, labaratorijom i drugim potrebnim sadržajima. Takođe, tu će biti i deo prostorija namenjenih za smeštaj i dnevni boravak zaposlenih u Hitnoj pomoći uz nekoliko kancelarija, kao i apoteka koju će koristiti Apotekarska ustanova “Novi Sad”.

Na prvom spratu je predviđen prostor za smeštaj urgentnih ekipa uz tri vežbaonice i druge prateće prostore kao što su garderoba, toaleti i slično, a na drugom spratu će biti dispečarski centar uz nekoliko kancelarija za administraciju Zavoda.

Na trećem spratu će biti pretežno kancelarije za upravu, kao i prostor za arhivu i bibiloteku.

Pomenimo i da je predviđeno da se u slučaju vanrednih situacija prvi sprat objekta lako pretvori u prostor za smeštaj bolesnika i pacijenata, nešto poput “poljske bolnice”.

Kažimo i da će garaža imati 37 parking mesta za vozila Hitne pomoći uz prostor za servis vozila i boravak zaposlenih.

Procene su da će za izgradnju ovog objekata biti potrebno oko godinu dana, tako da bi Zavod, ako sve prođe bez kašnjenja, početkom 2018. godine trebalo da se useli u ovaj prostor na Telepu.

Autor: 021.rs