Početna Gradske teme Živeli! Počeo Festival srpske rakije!

Živeli! Počeo Festival srpske rakije!

rakija1

Kako tradicija nalaže kod nas, dobar domaćin uvek svoje goste dočeka uz čašu dobre, domaće rakije. Ukus ovog aperitiva je šarenolik, pa tako se u ponudi mogu naći rakije od različitog voća.
Na „Festivalu srpske rakije”, koje je organizovalo JKP Gradsko zelenilo, JKP Tržnica i Udruženje srpske rakije, proizvođači koji su osvojili značajna priznanja na sajmovima i takmičenjima u zemlji i regionu predstavljaju svoje proizvode na ovoj manifestaciji pakovane u privlačnoj ambalaži. U bogatoj ponudi na ovogodišnjem Festivalu rakije koji je otvoren na Štrandu, ljubitelji ovog tradicionalnog pića moćiće besplatno da probaju rakiju, a flaša se prodaje po znatno sniženim cenama.

Prvi put na Štrandu tokom održavanja festivala Exit održava se Festival srpske rakije sa ciljem promocije rakije tradicionalnog srpskog brenda i najpoznatijeg srpskog pića kako bi ga predstavili gostima iz inostranstva koji su došli na već spomenuti festival. Plan nam je da ovo ne bude samo prvi i poslednji put, želimo da ostvarimo dugoročnu saradnju sa udruženjem proizvođača rakije i udruženjem, koje je preraslo u asocijaciju, Srpska rakija. Tokom tri dana održavanja festivala srpske rakije u ponudi će biti pored uobičajenih rakija i egzotičnih primera kao što je rakija od malina, i nešto novo i nesvakidašnje liker od maline i divlje kruške što verujem da Novosađani nisu imali prilike do sada da probaju“, rekao je Marko Tančik, predstavnik JKP Tržnica.

rakija2

U svetu postoji mnogo alkoholnih pića koja se nazivaju rakijom i uglavnom se dobijaju od voća. Prednost naše u odnosu na svetske rakije je u specifičnoj aromi i punoći ukusa koja se pre svega dobija zahvaljujući kvalitetnom voću i tradicionalnom načinu pečenja. Srbija od 19. veka postaje prepoznatljiva po proizvodnji rakije. Zanimljivo je da se kod nas prvo pila rakija medovača.

Koliko se ceni ovo alkoholno piće kod nas govori i podatak da se boca ovog pića poklanja u različitim prilikama.
Na Štrandu „Festival srpske rakije“ trajaće do 12. jula posetioci će moći da degustiraju različite voćne rakije i likere svakog dana od 16 do 22 časova.
Nakon ispijene jedne čase melema za dušu ostaje da vam poželim,
Živeli!

rakija3

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs