Početna Gradske teme I ovog leta uživaćete na manifestaciji “Pod krošnjama na Štrandu”

I ovog leta uživaćete na manifestaciji “Pod krošnjama na Štrandu”

Pod-krosnjama-na-Strandu

Biblioteka na Štrandu kao ogranak Biblioteke grada Novog Sada počela je sa radom 07. jula i biće otvorena do 01. septembra. I ove letnje sezone pripremili smo za naše sugrađane izbor od preko trista naslova lepe književnosti. Pored toga, Biblioteka ima tokom celog leta svežu dnevnu štampu i magazine. Potrudili smo se da ove godine proširimo ponudu časopisa namenjenim pripadnicama lepšeg pola. Pored toga, dostupna je dnevna i nedeljna štampa na jezicima nacionalnih manjina.

“Već treću godinu za redom Gradska biblioteka uspešno sarađuje sa agencijom Heror Media u ogranizaciji manifestacije ‘Pod krošnjama na Štrandu’ sa nastojanjem da epitet Grada Novog Sada kao Grada Kulture bude opravdan. Potreba za Bibliotekom na Štrandu je najbolje potvrđena u septembru 2014. godine kada je na vest o zatvaranju Biblioteke na Štrandu u roku od samo dva sata prikupljeno 340 potpisa sa molbom da ovaj ogranak Biblioteke nastavi sa radom do kraja septembra”, izjavio je Dragan Kojić, direktor Biblioteke grada Novog Sada na konferenciji za štampu povodom početka rada Biblioteke na Štrandu i najave manifestacije “Pod krošnjama na Štrandu – mediiji, umetnost i sport”.

Manifestacija “Pod krošnjama na Štrandu – mediji, umetnost i sport” se organizuje 3. godinu za redom sa ciljem promovisanja medija na jezicima manjina, kulture i jezika manjinskih zajednica, a kroz ovogodišnji program sadržaj je proširen na promociju umetnosti, sporta i zdravih životnih navika.

Ovog leta, manifestacija “Pod krošnjama na Štrandu” je uvrštena u program Novosadskog dečijeg leta. Otvaranje letnjeg programa u okviru Biblioteke na Štrandu od 13 – 17. jula je nedelja posvećena promociji vrednosti Olimpizma kao civilizacijskog pokreta i značaja sporta u svakodnevnom životu i dece i odraslih.

U ponedeljak, 13. jula gostuju odbojkaši Vasa Mijić i Andrija Gerić.
U utorak, 14. jula sa nama će biti Zoran Pančić, veslač i Branko Simić – rvač.
U sredu, 15. jula sa novosađanima će se kroz razgovor družiti sportisti Slobodan Kačar – bokser i Slavko Obadov – džudista.
U četvrtak, 16. jul naši gosti su Nemanja Mirosavljev i Sanja Ivošev – strelci, a u petak, 17. jula sportska iskustva će sa publikom podeliti košarkaši Milenko Topić i Zlatko Bolić.
Razgovor sa gostima vodi naš vrsni sportski novinar, Jovan Tanurdžić u terminu od 19-20 časova.

Od 20. jula počinju sa radom jezičke radionice za decu – 4 nedelje kulture i jezika manjinskih zajednica – mađarski, rumunski, rusinski i slovački jezik – promocija medija na jezicima manjina. Radionice su namenjene deci uzrasta 5-12 godina
EU INFO Point kao Partner manifestacije svakog ponedeljka sa polusatnim programom u okviru prve radionice deci predstavlja državu čiji jezik se u toj nedelji uči.
Radionice se održavaju u terminu od 19-20 časova.

U okviru programa “Pod krošnjama na Štrandu” – medijski profesionalci drže novinarske radionice za gimnazijalce u cilju obrazovanja novinskih čitalaca kroz uključenje srednjoškolaca u program razumevanja značaja medijske pismenosti.

Između ostalih, predavači su Veselin Simonović, direktor Blica i Bojana Lekić, vlasnica produkcijske kuće Brendon – najavila je program manifestacije “Pod krošnjama na Štrandu” Nataša Heror, direktorka Heror Media Ponta i zahvalila se svim institucijama, sponzorima, partnerima i medijskim sponzorima na doprinosu u realizaciji programa manifestacije.

Autor: NsHronika.rs