Početna Gradske teme Zlatna plaketa za mešoviti hor Jovine gimnazije

Zlatna plaketa za mešoviti hor Jovine gimnazije

jovan jovanovic zmaj gimnazija

Mešoviti hor Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” osvojio je zlatnu plaketu na Festivalu omladinskih horova, održanom od 26. do 29. marta u Pragu.
Nadmetali su se sa horovima iz evropskih zemalja, Australije, Indonezije i Amerike, a pored zlatne plakete osvojili su i nagradu za najbolje izvođenje obavezne kompozicije. Prema rečima dirigenta hora Jovana Travice, osvojeno prvo mesto im je podstrek za budući rad, ali i dokaz da se dosadašnje naporno vežbanje isplatilo.
Mešoviti hor Gimnazije čine učenici od prvog do četvrtog razreda, a trenutno ih je 150. Kako objašnjava Travica, svake godine održava se audicija na koju se prijavi najmanje 100 đaka prvog razreda.
– Od tih 100 učenika na audiciji izaberem 40 i narednih godinu dana uvodim ih u horsko pevanje. Nakon toga u drugoj godini priključuju se horu i učestvuju na takmičenjima. Trenutno se pripremamo za republičko takmičenje, koje će 18. aprila biti održano u našoj gimnaziji, pa nam sledi putovanje u Ohrid. Pripreme za sva takmičenja su naporne, jer se sastajemo od tri do četiri puta nedeljno, a probe traju i po dva sata – kaže Travica za Dnevnik.

Autor: Dnevnik