Početna Gradske teme Zmije na koje možemo naići u Novom Sadu su bezopasne

Zmije na koje možemo naići u Novom Sadu su bezopasne

Proteklih nedelja u Novom Sadu građani su se na različitim lokacijama susreli sa zmijama. Stručnjaci ističu da nema razloga za paniku jer su bezopasne.

Najpre se pojavila vest o zmiji na Novom naselju, a potom su pronađene i u Petrovaradinu, kao i na Adicama kod Kamenjara. Ti gmizavci u Novom Sadu nisu retkost jer je grad nikao na prostoru koji je nekad bio bogat zmijskim vrstama, javlja RTV.

Prva, takozvana najezda zmija dešava se u martu, kada one izlaze iz zimovnika, a u ovom periodu, kada je vodostaj Dunava visok, one traže pogodnije stanište. Stručnjaci kažu da ipak nema razloga za strah.

– One su oduvek i uvek tu, ne primećujemo ih zato što one ne vole da su u blizini ljudi i uvek kada primete čoveka, čak i otrovne zmije, gledaće da pobegnu, a ne da se sučeljavaju sa čovekom. Međutim, mi smo zauzeli njihovo mesto, mi smo izgradili svoje gradove, svoje vikendice na njihovim staništima i one nemaju više gde da beže. Naravno da će izaći na kej ili da će se pojaviti na Štrandu i mislim da mi više obzira treba da imamo prema njima jer smo se mi naselili na njihovom staništu – kaže Olivera Bjelić Čabrilo sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Kazne za ubijanje zmija se kreću od 14.000 do 100.000 dinara. U Vojvodini od otrovnica žive poskok i šarka, ali one se nalaze u malim izolovanim područjima. Savet građanima je da ukoliko primete zmiju kontaktiraju Zavod za zaštitu prirode, prenosi RTV.

 

View this post on Instagram

 

Zmija juče snimljena na Štrandu @djukicradovan #nsuzivo #novisad

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs) on

Izvor: RTV
Foto: Pixabay