Početna Gradske teme Zoohigijena izabrala projektanta groblja za kućne ljubimce

Zoohigijena izabrala projektanta groblja za kućne ljubimce

0

Zoohigijena je na ponovljenom tenderu dobila projektanta groblja za kućne ljubimce koje će se graditi u Radnoj zoni Sever IV nedaleko od sedišta ovog preduzeća.

Za izradu projektno tehničke dokumentacije biće izdvojeno 4.776.000 dinara sa PDV-om, što je neznatno manje od procenjene vrednosti tendera, a posao je pripao firmi “Domus construction” iz Inđije.

Drugi ponuđač, a to su “Eco waste treatment” i “Studio D Art”, imao je nižu cenu, za oko 500.000 dinara, ali njima posao nije dodeljen jer nisu imali ispravnu dokumentaciju.

Nakon što se potpiše ugovor, Zoohigijena će čekati 60 dana na konceptualno i idejno rešenje groblja za kućne ljubimce, a na osnovu ovih papira će se ishodovati lokacijska dozvola. Takođe, uradiće se i projekat za građevinsku dozvolu sa pratećom dokumentacijom.

Podsetimo da je predviđeno da se groblje sagradi na površini od jednog hektara (parcele 916/1, 916/4 i 916/10 KO Novi Sad III) neposredno uz zapadnu granicu postojećeg azila za napuštene životinje.

Plan je da se prema azilu napravi širok zeleni pojas i zaštitni prostor groblja od buke i eventualnih mirisa, kao i da postoji kolski i pešački pristup.

– Planira se isključivo kremiranje životinja bez mogućnosti direktnog sahranjivanja. Planira se da se pepeo može prosuti na zajednički uređen prostor za posipanje pepela, mogućnost zakupa grobnog mesta za izradu spomenika, prostor rozarijuma gde bi se urna pohranjivala u polje koje bi imalo sadnicu ruže ili druge cvetnice i kolumbarijuma gde bi se urne pohranjivale u otvore u zidu, preko kojih bi se stavila pločica. Predviđa se i mogućnost ustupanja pepela strankama – navodi se u projektnom zadatku Zoohigijene.

Uz groblje bi bio i parking sa 8 mesta za zaposlene i oko 10 mesta za posetioce. Takođe, bila bi sagrađena i dva objekta, od kojih bi jedan imao oko 200 kvadrata i sadržao bi salu za ispraćaja, kancelarije, prodavnicu i druge prateće prostorije. Drugi objekat od oko 100 kvadrata bio bi krematorijum sa kapacitetom od 50kg/h i pratećim prostorijama.

Dodajmo i da nije poznato kada bi gradnja groblja mogla da usledi, jer u budžetu grada ili planovima Zoohigijene ova investicija nije navedena u 2022. godini.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay