Početna Kultura Izložba konceptualnog nakita “Jedno lice i crtice”

Izložba konceptualnog nakita “Jedno lice i crtice”

0

Izložba konceptualnog nakita „Jedno lice i crticeTamare Zečević otvorena je juče, 4. januara, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i uz propisane mere zaštite moći će da se pogleda do 17. januara.

„Jedno lice i crtice je samostalni umetnički projekat konceptualnog nakita. Iako u svetu postoji od šezdesetih godina XX veka, umetnička forma koju predstavljam nedovoljno je poznata na prostoru Balkana. Ono po čemu se ovaj nakit izdvaja je to što on objedinjuje umetnički koncept u vidu pisane reči i sam rad. Korelacija umetničkog koncepta i rada, u ovom slučaju dva neodvojiva dela celine, gotovo uvek prevagne u korist koncepta tako da on diktira sve važne elemente samog rada, čak do te mere da može obesmisliti osnovne i najčešće percipirane elemente nakita u tradicionalnom smislu (estetsko i funkcionalno). Crta, odnosno linija, osnovni je likovni element u likovnim umetnostima. Crta se, pored toga što postoji u likovnoj umetnosti (izvedena na nekoj podlozi ili u materijalu), u književnosti definiše kao kraće prozno delo koje opisuje jedan događaj. U projektu Jedno lice i crtice pored preispitivanja momenta preplitanja crte u likovnom i književnom smislu, preispitujem i preplitanje mašte i stvarnosti, prošlosti i sadašnjosti, ličnog i opšteg trenutka. Crtice govore o mom detinjstvu i impresijama koje su imale presudni uticaj na moj sadašnji život, o značaju vrednosti materijalnog i nematerijalnog, strahovima i hrabrosti, preipitivanju sopstvenog ženskog bića, budućnosti i prošlosti. Za izražavanje u polju konceptualnog nakita opredelila sam se pre skoro deset godina jer sam prepoznala mogućnost da objedinim svoje dve potrebe, za pisanjem i vajanjem. Ova forma umetnosti mi je pružila mogućnost da svoje misli, lične stavove i osećanja o svakodnevnim događajima sveta u kom živim i o svetu u kom živim „zapisujem” dvojako, kao crtice u književnom i likovnom smislu. Tekstovi su pisani u periodu od 2010. do 2021. godine i govore o momentima iz mog ličnog života. Radovi (pristekli iz tekstova) su nastali u period od 2017. do 2021. godine i izvedeni su u srebru, bakru, mesingu, bronzi, drvetu, tekstilu, papiru, kliritu, tradicionalnim tehnikama obrade metala, drveta i drugim tehnikama”, navodi se u saopštenju KCNS.

Tamara Zečević, samostalni umetnik-vajar, član je Not Only Decoration udruženja umetnika konceptualnog i savremenog nakita iz Austrije, Precious Collective udruženja umetnika konceptualnog nakita Velike Britanije i vajarske sekcije ULUPUDS-a. Od 2011. godine održala je osam samostalnih izložbi i učestvovala na četrdeset i šest grupnih žiriranih izložbi u više gradova Srbije ali i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji i Mađarskoj… Učestvovala je na više internacionalnih umetničkih projekata. Drži radionice i predavanja iz oblasti konceptualnog i savremenog umetničkog nakita, dizajna i tehnika izrade nakita.

Izvor: RTV
Foto: KCNS