Početna Gradske teme “Žrtve racije u Novosadskoj ulici” najavili tužbu protiv Exita

“Žrtve racije u Novosadskoj ulici” najavili tužbu protiv Exita

 ograda_slackara

 

Tek što je završen 15. po redu Exit, grupa ugostitelja i zakupaca lokala na Tvrđavi uputila je javno pismo organizatorima festivala.Povod je ograđivanje lokala u Jednostavnoj kasarni, u takozvanoj “Novosadskoj ulici” tokom četiri festivalska dana.
Oni navode da nema zakonskog osnova za zabranjivanje rada lokala koji pripadaju Poslovnom prostoru čiji su zakupci, da zakup redovno plaćaju tokom cele godine, kao i sve pripadajuće troškove. Zbog toga su, kako kažu, u nekoliko navrata pokušali da nađu kompromisno rešenje sa organizatorima festivala, ali im se niko od čelnih ljudi Exita nije obratio.
“Doduše, bilo je nezvaničnih obraćanja sa tako neverovatnim konfabulacijama, koje u žanrovskom smislu kreću od basne, preko melodrame, pa do naučne fantastike. U poslednjem trenutku birate taktiku stavljanja pred svršen čin, gestom koji se u najmanju ruku može nazvati nasilničkim. Time ste potpuno degradirali celokupnu ideju Exit-a, nastalu pre petnaest godina na plaži, kao IZLAZ, kao jedinu svetlu tačku u torturom urušenoj državi. A Vi danas, petnaest godina kasnije, u ime Exit-a primenjujete torturu, ograđujete nas kao logoraše, zatvarate ulicu kao geto, “zaboravljajući” na svoj prethodni “argumet” da Novosadska ulica mora biti rasterećena iz bezbednosnih razloga. Šta, odjednom mogući mrtvi i ranjeni, i “elaborat o opštoj bezbednosti” više nisu važni? Osim gnušanja koje izaziva Vaš postupak, još je perfidniji način na koji ste to učinili. On, taj vaš način, i doslovno i figurativno pljuje na sve sto Exit predstavlja. Exit je nastao kao ideal slobode, kao bunt mladih koji će se boriti protiv samovlašća i jednoumlja, a Vi ste postali ono protiv čega se Exit borio. Kao ljudi, a pre svega Novosađani, u ime onoga što je Exit bio i predstavljao, svom svojom energijom koju ovde uzaludno rasipamo, shvatamo da se nalazimo u apsurdnoj situaciji – da branimo Exit od Exita”, piše, između ostalog, u pismu.
Novosađani koji su se potpisali kao “Žrtve racije u Novosadskoj ulici” navode i da su preduzeli sve zakonske mere kako bi zaštitili svoja prava.
Uličica koja spaja rege binu i terasu hotela “Leopold I” bila je otvorena za prolazak posetilaca, ali su tamošnji ugostiteljski objekti u koje, pre svega Novosađani svraćaju tokom festivala, ostali ograđeni i nedostupni. Ulaz u neki od njih dozvoljen je bio isključivo osobama koje imaju takozvane radne Exit narukvice crne boje. Takođe je bilo ograđeno i pedesetak umetničkih ateljea, što u takozvanoj Dugoj kasarni, što u zgradi Hornverka ka Akademiji umetnosti.

Organizatori Exita tvrde da je glavni razlog za postavljanje ograde “bezbednost posetilaca festivala”.

– Po ugovoru sa Gradom, Exit tokom trajanja festivala ima pravo da odluči koji delovi tvrđave se koriste, a koji ne. Razlozi za zatvaranje te ulice na tvrđavi u ovom slučaju su višestruki. U pitanju je sanitetska bezbednost, jer mi ne možemo da odgovaramo za hranu i piće koju prodaju lokali u pomenutoj ulici. Tu je i krajnja programska neusklađenost, jer je jedan od vlasnika puštao turbo-folk muziku, a tu su i striktni ugovori sa sponzorima koji ne dozvoljavaju da se na festivalu prodaju konkurentski proizvodi, koji na ovaj način pokušavaju da uđu na festival van svih pravila poslovanja. Zbog ovakvog rada smo već izgubili jednog sponzora i dobili pravno upozorenje od drugog – kaže PR menadžer Exita Sagor Mešković.
Kada su u pitanju ateljei, iz PR službe Exita kažu da je reč o ateljeima koji “već godinama tokom festivala ne izlažu umetnost, već prodaju žestoka alkoholna pića i sa tom činjenicom su upoznati svi koji bar jednom prošli pored njih za vreme Exita”.
Autor:021