Početna Gradske teme Zvonko Maković – gost konferencije “Book Talk” i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Zvonko Maković – gost konferencije “Book Talk” i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

h4

Na do sada najvećem regionalnom okupljanju pisaca i izdavača iz celog regiona u našoj zemlji, u organizaciji Color Press Grupe, održaće se književna konferencija “Book Talk 2015” od 3. do 5. septembra u Novom Sadu. Jedan od domaćina biće i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog (4. septembar,15–18h). Među 58 učesnika naćiće se Ante Tomić, Svetlana Slapšak, Žarko Jokanović, Teofil Pančić, Dejan Papić, Veran Matić, Svetislav Jovanov, Laslo Vegel, Muharem Bazdulj, Biljana Srbljanović, Marko Vidojković, Aleksandar Gatalica, Branko Rosić, Nihad Hasanović itd, a jedan od njih je i renomirani hrvatski pisac i istoričar umetnosti Zvonko Maković. Doktor nauka, akademik, pesnik, autor brojnih studija i monografija, Maković je kao profesor istančanih estetskih kriterijuma privukao brojne generacije studenata da se bave proučavanjem istorije moderne umetnosti. On će ponovo biti gost Novog Sada početkom decembra 2015. godine kao autor izložbe Miroslav Kraljević i sledbenici u hrvatskom slikarstvu prve polovine 20. veka, koja će u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog trajati od 3. decembra 2015. do 21. februara 2016. godine.

Izložba će obuhvatiti 68 remek-dela iz Moderne galerije u Zagrebu, jedne od najreprezentativnijih institucija kulture Republike Hrvatske. Ova izložba predstavlja prvo gostovanje jedne inostrane izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog čime će se unaprediti međunarodna saradnja i realizacija komleksnih projekata na nacionalnom nivou. Izložba u Novom Sadu trajaće paralelno sa gostovanjem Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (19. novembar–10. januar) gde će postavkom Remek-djela iz Kolekcije Pavla Beljanskog, autorke dr Jasne Jovanov biti predstavljeno 83 eksponata. Na ovim izložbama biće zastupljeni akteri kako hrvatske tako i srpske likovne scene: Sava Šumanović, Petar Dobrović, Stojan Aralica, Ignjat Job, Ivan Tabaković, Ivan Radović, Zora Petrović, Nadežda Petrović, Marino Tartalja, itd. Ideja o komparativnom sagledavanju glavnog toka jugoslovenskog modernizma u periodu između dva svetska rata poslužiće boljem razumevanju obrazaca koji su umetnost sa ovih prostora uključili u deo evropskog nasleđa.

Predstavljajući značajan kulturni događaj ne samo za Novi Sad već i za kretanja u srpskoj kulturi uopšte, izložbe će tokom trajanja biti upotpunjene nizom različitih programa poput predavanja, stručnih tumačenja, radionica i filmskih projekcija. Jedan od glavnih medijskih pokrovitelja ovih izložbi biće Color Press Grupa, organizator ovogodišnje Book Talk konferencije.

Autor i foto: NsHronika.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here