Početna Intervju dana #Digital2020: Zorica Grba – Pametni gradovi preoblikuju modele pružanja javnih usluga i...

#Digital2020: Zorica Grba – Pametni gradovi preoblikuju modele pružanja javnih usluga i način na koji se njima upravlja

0

Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima – DIGITAL 2020 powered by Huawei, održaće se online 10. i 11. septembra 2020. godine sa početkom u 10.00 časova.

Konferencija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a svi zainteresovani će moći da je prate putem live stream-a na YouTube kanalu Color Media Communications.

Najveći deo programa biće posvećen tome kako će izgledati svet medija, telekomunikacija i digitala u svim aspektima nakon pandemije. Agendu možete pogledati na sledećem linku: http://digitalconference.rs/sr/

Ovim povodom, naša sagovornica bila je Zorica Grba, Huawei, učesnica panela pod nazivom “INTERNET OF THINGS FOR SMART CITIES – IOT u službi pametnih gradova”…

Koji je značaj IoT-a u globalizovanom svetu i primene koncepta „pametnih gradova“?

– Globalna urbanizacija se ubrzava. 50 posto stanovništva i 70 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) danas dolazi iz gradova, a proporcije i dalje rastu. Gradovi se suočavaju sa sve većim pritiskom intenziviranja urbanizacije i kontinuiranog rasta stanovništva.

Pametni gradovi privlače sve veću pažnju širom sveta. Kao vodeći inovator, Huawei je isporučio vrhunska ICT rešenja za snabdevanje energijom pametnih gradova. Takođe, Huawei otvoreno sarađuje sa tradicionalnim industrijama na razvoju rešenja pametnih gradova.

Mnoge zemlje su razvile koncept “pametnog grada” kao strategiju održivog urbanog razvoja. Sve veći broj Vlada širom sveta gradi pametne gradove uz pomoć impresivnih i najmodernijih ICT tehnologija. Napredne bežične mreže i Internet stvari (IoT) omogućavaju sveprisutno povezivanje; tzv. Cloud computing koji omogućava deljenje i integraciju podataka, te pronalaženje podataka i analizu, objedinjene komunikacije i saradnja (UC&C) omogućavaju saradnju među agencijama, a inteligentni operativni centar povećava urbano upravljanje i efikasnost javnih usluga.

Rešenja vezana za “pametne gradove” predstavljaju sveobuhvatni sistem koji uključuje dizajn na najvišem nivou, integraciju, operacije, uslužne aplikacije i novu ICT infrastrukturu, te preduzeća u industrijskom lancu moraju međusobno da sarađuju i maksimizuju sopstvene prednosti kako bi razvili nova rešenja za pametne gradove, prilagođena potrebama kupaca.

Pametni gradovi preoblikuju načine na koje se pružaju javne usluge i način koji se njima upravlja, što kao rezultat donosi transformaciju načina na koji građani putuju, rade, uče, komuniciraju, koriste proizvode i usluge, zabavljaju se…

Zašto je Huawei jedna od vodećih globalnih kompanija u sektoru IoT?

Huawei je kreirao rešenja za više od 160 pametnih gradova u preko 100 zemalja. Ova kompanija je takođe kreirala otvorene servisne platforme i laboratorije za zajedničke inovacije, sertifikaciju i verifikaciju te ima zreo proces rada na projektu, veliko iskustvo i dobro osmišljen sistem isporuke.

Huawei pruža širok asortiman ICT proizvoda i rešenja, uključujući IoT komunikacione module i operativne sisteme, žičani i bežični pristup, agilne mreže, distribuirane centre podataka zasnovane na Cloud tehnologiji i platforme za velike podatke.

Oslanjajući se na svoju ICT infrastrukturu, koja je vodeća u ovoj industriji, Huawei je kreirao otvorenu platformu za pametne gradove. Platforma koristi Cloud tehnologiju za centralizovanje izgradnje ICT sistema, uklanjajući silose informacija, a istovremeno omogućavajući razmenu podataka i saradnju na pružanju usluga. Tehnologija velikih podataka (Big Data Technology) koristi se za obradu i iskorišćavanje svih koristi koje proističu iz ogromnih količina urbanih podataka. Platforma takođe koristi tehnologiju Interneta stvari (IoT) za prikupljanje podataka o javnim objektima, putnom prometu, vodi i kvalitetu vazduha, prikazujući statuse u stvarnom vremenu. Time platforma implementira prikupljanje, prenos, skladištenje i analizu podataka kako bi podržala naučne odluke i poboljšala efikasnost upravljanja gradovima.

U međuvremenu, Huawei se udružuje sa partnerima kako bi razvio najsavremenija rešenja u raznim industrijama, uključujući vladu, javnu sigurnost, energetiku, transport, obrazovanje, zdravstvo i na kampusu.

Kako će se IoT razvijati u svetu i kod nas i koji su to trendovi koji nas očekuju u budućnosti?

– Do 2050. godine 68% svetskog stanovništva živeće u urbanim područjima. I dok se gradovi kreću prema inteligentnom upravljanju, Huawei pomaže u isporuci digitalnih podataka za svaku osobu, dom i organizaciju u cilju stvaranja potpuno povezanog inteligentnog sveta.

Tehnologije “pametnih gradova” osiguravaju prednost gradovima koji ih primenjuju. Verujem da će tehnologije i inicijative vezane za pametne gradove odigrati ključnu ulogu u pomoći opštinama da se nose sa sve većim izazovima i da se efikasnije takmiče kako u globalnoj, tako i u lokalnoj digitalnoj ekonomiji. Pametni gradovi koriste snagu tehnologije i pokreću lokalne inovacije za otvaranje novih radnih mesta, pružanje sigurnog i visokokvalitetnog života stanovnicima i privlačenje talenata, turista i gostiju. Da bi to učinili, gradskim čelnicima trebaju konkretni strateški planovi, investicione strategije i bolje informacije o najboljim praksama uspešne implementacije koncepta pametnih gradova kako bi smanjili rizik i poboljšali rezultate.

Potencijalni uticaj transformacije kao rezultat primene koncepta pametnog grada ne treba potcenjivati. Uzevši u obzir trenutni i projektovani broj urbane populacije, ova rešenja mogu uticati na većinu ljudi u svetu, doprinoseći da se osećaju sigurnim i podržavajući veći deo globalnog ekonomskog rasta. Budući da je poboljšanje kvaliteta života osnovno načelo pametnih gradova, gradovi su ti koji moraju da iskoriste podatke, tehnologiju i ljude da utiču na promene i sami sebe projektuju.

Da li Beograd ima iste potrebe kao i ostali gradovi u svetu kada su u pitanju rešenja vezana za koncept pametnih gradova? Da li naše tržište dovoljno razume prednosti koje donosi primena digitalnih tehnologija? Koliko se razlikujemo od svetskog tržišta? Da li je Srbija manje ili više spremna u odnosu na region?

– U skladu sa opštim principom pametnog grada u smislu funkcije, izvedbe, a zatim i efikasnosti, razvoj i upravljanje pametnim gradovima se analiziraju kroz tri aspekta – ključna urbana pitanja i odgovarajuće digitalne inicijative, glavni model napretka pametnog grada u ekonomiji i kritične mogućnosti sistematske izgradnje pametnog grada.

Kao i svi veliki gradovi u svetu, i Beograd ima problema. Sve u svemu, gradski prevoz, industrijska transformacija i klasterizacija, te olakšano pružanje usluga su tri najveća problema.

Pružanje i pogodnost urbanih javnih usluga najosnovnije su potrebe stanovnika gradova, pa je olakšano pružanje usluga vrlo bitno pitanje. Rast gustine vrednosti, koji se smatra urbanom suštinom, ne može se odvojiti od industrije, što industrijsku transformaciju i klasterizaciju čini jednim od najbitnijih pitanja. Pritom urbana infrastruktura dobija na značenju zbog potrebe za ICT infrastrukturom, izgradnjom inteligentne infrastrukture u nastajanju i digitalnom transformacijom tradicionalne urbane infrastrukture. U međuvremenu, zreli gradovi i gradovi u razvoju obraćaju pažnju na jednako pružanje usluga i zagađenje okoliša. Takođe, zbog pojačane konkurencije među gradovima, velika pažnja se posvećuje unapređivanju ekoloških standarda u kompanijama.
Naše tržište se ne razlikuje toliko od regionalnog tržišta. Moć digitalnog ubrzano raste u našim životima i na radnim mestima, a Beograd, zajedno sa celom državom, prepoznaje važnost onoga što koncept pametnih gradova može i što će doneti u smislu stvaranja kvalitetnijeg života koristeći novorazvijenu digitalnu tehnologiju ponude usluga.

U kojoj je fazi projekat „pametnih gradova“ u Srbiji u ovom momentu? Svesni smo da je to dug proces koji traje godinama. Grad Niš je odabran za pilot projekat. Recite nam nešto više o ovom projektu i vašim planovima?

– Koncept pametnog grada je tema kojom se bavi više gradova, osim Beograda. Potpuno ste u pravu kada kažete da ovaj koncept zahteva određeno vreme za implementaciju. Stalno napredujemo u realizaciji ovog pilot projekta i nadamo se da će on započeti u vrlo bliskoj budućnosti. Naši planovi uključuju širenje projekta i partnerskog ekosistema sa kojim sarađujemo kako bismo kreirali veću vrednost tokom buduće implementacije projekta pametnih gradova u Srbiji. Verujemo da sinergijom sa lokalnim partnerima i korisnicima usluga koje pruža Vlada pomažemo gradovima Srbije da evoluiraju u digitalniju i povezaniju budućnost.

Generalni pokrovitelj konferencije je kompanija Huawei, konferenciju su podržali Telekom Srbija, Telenor Srbija , Vip Mobile, SBB i Heineken Srbija.

Pratite nas putem live streama!