Početna Intervju dana Dragoljub Zbiljić: Energotehnika Južna Bačka jedna je od retkih kompanija koja izvodi...

Dragoljub Zbiljić: Energotehnika Južna Bačka jedna je od retkih kompanija koja izvodi veliki broj energetskih projekata na tržiste EU

0

“Energotehnika Južna Bačka je kompanija koja spada u sam vrh srpske privrede i predstavlja lidera u oblasti energetike u Srbiji, pokazujući u praksi šta zaista znači društvena odgovornost”, kaže predsednik tog preduzeća, Dragoljub Zbiljić, na početku razgovora za portal NSHronika.rs

Prošlog meseca “Energotehnika Južna Bačka” kupila je hotel “Fontana” u Vrnjačkoj Banji. Kakvi su dalji planovi preduzeća kada je u pitanju rekonstrukcija banje, kao i promovisanje i ulaganje u zdravstveni turizam?

– Verujući u srpske razvojne potencijale, od početka karijere postigao sam zapažene privredne rezultate. Firma “Maneks Novi Sad” čiji sam vlasnik, već 15 godina je jedna od vodećih partnera RTB Bor i valjaonice bakra Sevojno, i to kroz prerađivačke poslove oplemenjivanja i dorađivanja obojenih metala u proizvodnim kapacitetima tih kompanija. “Maneks” kao vlasnik “Energotehnike Južna Bačka” sprovodi poslovnu politiku preferiranja srpskih proizvoda u energetskim projektima, koje izvodimo na domaćem i inostranom tržistu, tako da smo najveći kupci srpskih fabrika kablova, transformatora, trafoa i čelika. U skladu sa dosadašnjim uspesima, želeli smo da deo profita investiramo u neku privrednu granu. Drago mi je što se radi o turizmu, jer smatram da je to, pogotovo banjski turizam, velika privredna razvojna šansa za Srbiju, ali i kompanije koje prihvataju izazov ulaganja. U projekat kupovine hotela “Fontana” u Vrnjačkoj Banji, ušli smo zajedno sa partnerom, Specijalnom bolnicom za lečenje bolesti zavisnosti “Vita” iz Novog Sada, sa kojima imamo spreman razvojni plan za hotel, kao i za potencijalne nove investicije u oblasti zdravstvenog turizma. Nakon rekonstrukcije i završetka svih radova, hotel “Fontana” dobiće energetski pasoš.

Kakva su Vaša očekivanja i procene, ako govorimo o isplativosti i uspešnosti te investicije?

– Poslovni plan za “Fontanu” radili smo sa nekoliko priznatih konsultantskih kuća iz te oblasti. Po planu, izuzev uloženih sredstava za kupovinu hotela za rekonstrukciju i proširenje kapaciteta, u narednih godinu dana biće uloženo više od četiri miliona eura. Time se proces investicije zaokružio, a povraćaj i isplativost se očekuji u roku od 10 godina, što ekonomski spada u red srednje isplativih projekata.

“Energotehnika Južna Bačka” 7. aprila proglašena je liderom konkurentnosti i održivog razvoja Srbije. Koliko za Vas lično, a koliko za preduzeće je značajno to priznanje i koliko je prema Vašem mišljenju u Srbiji zaživela svest o bitnosti održivog razvoja?

– Nagradu smo dobili od žirija koji čine ugledni profesori novosadskog univerziteta. Kao čovek koji voli da se takmiči, nametnuo sam radnicima svoje kompanije obavezu apsolutne spremnosti za izazove. Poštujem konkurenciju u Srbiji, ali želim da istaknem da smo za razliku od velikog broja domaćih firmi, jedna od retkih kompanija koje izvode veliki broj energetskih projekata na tržiste EU, kao i da smo pobedili na velikom broju međunarodnih tendera. Zvanični smo partneri Nemacke KFW banke a nalazimo se i na listi Svetske Banke. Sarađujemo i sa srednjom Elektrotehničom školom “Mihajlo Pupin”, oslanjajući se na te kadrove u budućnosti, sa mnogim sportskim društvima, školom “Dr Milan Petrović” i Stonoteniserskim klubom osoba sa invaliditetom “Spin” iz Novog Sada.

Nedavno ste postali sponzori paraolimpijcima stonoteniserskog kluba Spin. Kako se rodila ta ideja?

– Ponosan sam na naše sugrađane, paraolimpijce, koji su najbolji stonoteniseri na svetu u oblasti sporta sa invaliditetom, i koji sa velikom emocijom nose državni grb na takmičenjima na kojima predstavljaju Srbiju. Smatrao sam da je patriotski, humano i moralno olakšati im pripreme za takmičenja, pomoći funkcionisanju kluba, pa sam ponudio pomoć. Tako je napravljen dogovor na obostrano zadovoljstvo.

Preduzeće sarađuje i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, a najavljeno je i da će studentima biti omogućene i stručne prakse, uz stipendiranje određenog broja studenata. Kad bi to trebalo da zaživi?

– Ta ideja je već zaživela. Studenti koji su prošli konkurs Fakulteta tehničkih nauka su bili na razgovoru sa direktorom inženjeringa kompanije “Energotehnika Južna Bačka” i u roku od 10 dana će biti odlučeno kojih pet studenata će ostvariti pravo na stipendije. Oni su budući inženjeri kompanije “Energotehnika Južna Bačka” pa se trudimo da im pomognemo u školovanju i da po završetku studija budu kompletno osbosobljeni za rad u kompaniji. Reč je o najboljim studentima FTN-a, sa smerova Energetska elektronika i Električne mašine. Krajem maja meseca biće svečano potpisani ugovori o stipendijama i proces stipendiranja počinje od septembra.

Kako biste prokomentarisali trenutno stanje u fudbalskom klubu “Vojvodina”, kada govorimo o statusu igrača, kvalitetu njihove igre i opštim uslovima u klubu?

– Završetkom operativnog rada u FK Vojvodina 14.12.2016. godine, prestao sam da pratim organizacione aspekte funkcionisanja kluba, te o tome znam onoliko koliko pročitam u medijima . FK Vojvodina poštujem i pratim sportske rezultate. Jako mi je žao što “Vošu” nećemo gledati u finalu Kupa Srbije, jer bi to bila kruna te, sportski gledano, izuzetno uspešne sezone. Bez obzira na to, FK Vojvodina je osvajanjem trećeg mesta zagarantovala put ka ligi Evrope. Čestitam im na tome.

Koji su bili razlozi za Vašu ostavku?

– To je za mene jako bolna i teška tema, koja je iza mene i ne bih je otvarao ponovo u ovom trenutku.

Da li biste se opet vratili u svet fudbala, eventualno u drugi klub?

– Imao sam veliku privilegiju i čast da radim u klubu koji mnogo volim i poštujem, i ponosim se tom činjenicom. FK Vojvodina je moja ljubav, početak i kraj, pa zato nikada ne bih prihvatio da radim u bilo kom drugom klubu. Kada je u pitanju eventualni povratak u svet fudbala, smatram da ne bih imao ništa novo, lepše ili veće da pružim, u odnosu na ono što sam imao da pokažem dok sam operativno bio u klubu, tako da se sigurno u svet fudbala neću vraćati.

 

Autor: Maja Guzijan