Početna Kultura Pokrenut konkurs za rezidenciju novosadskog umetnika u poljskom gradu Vroclavu

Pokrenut konkurs za rezidenciju novosadskog umetnika u poljskom gradu Vroclavu

0

U okviru projekta Evropske prestonice kulture pokrenuta je razmena umetnika koja predstavlja početak programa Fondacije Novi Sad 2021 po imenu “Plants-Artists In residence”. Naime, u narednom periodu, pa sve do 2021. godine, novosadski umetnici će imati priliku da putuju, rade i razmenjuju znanja i iskustva sa kolegama iz 20 zemalja Evrope, a i sveta. Prvu u nizu ovih poseta realizovaće Rezidencijalni program za umetnike AIR WRO iz Vroclava u Poljskoj, a izabrani umetnik, kustos, animator, aktivista ili istraživač sa područja opštine Novi Sad provešće ovog leta četiri nedelje u ovom gradu.

Osnovna ideja ovog programa je da kroz saradnju sa evropskim nezavisnim organizacijama omogući kulturnu razmenu, odnosno da naši umetnici dobiju priliku da borave u drugim gradovima i sa tamošnjim umetnicima rade na zajedničkim projektima, kao i da inostrani umetnici budu gosti novosadskim kolegama. Program Plants – Artists in Residence će se realizovati u kontinuitetu narednih godina, a tokom ove i naredne godine, u saradnji s brojnim evropskim organizacijama, realizujući program Plants – Artists in Residence biće ojačana internacionalna kulturna saradnja i kapaciteti lokalnih organizacija.

Potrebno je da se zainteresovani umetnici, kustosi, animatori, aktivisti i istraživači koji žive i rade u Novom Sadu i Zoni 021 pošalju svoju prijavu Petru Šimonu na mejl konkurs@ns2021.rs najkasnije do 23. maja. Dokumentacija treba da bude napisana na engleskom jeziku i da obuhvata CV i/ili portfolio (oba dokumenta treba da predstave noviji rad, obrazovanje podnosioca prijave, iskustvo i praksu kao i izjavu umetnika) i motivaciono pismo (dokument treba da predstavi nameru i ideje umetnika).
Bira se jedan rezident koji će u Vroclavu provesti četiri nedelje između 12. juna i 14. jula, a finalnu odluku doneće poseban žiri između 24. i 28. maja. Rezultati će biti objavljeni 29. maja 2017. godine na sajtu Novi Sad 2021.

Više informacija o rezidenturi i prijavi potražite na SAJTU.

Autor: NsHronika