Početna Danas u gradu Članovi nagrađenog simfonijskog orkestra MŠ “Isidor Bajić” primljeni u Gradskoj kući

Članovi nagrađenog simfonijskog orkestra MŠ “Isidor Bajić” primljeni u Gradskoj kući

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić primili su članove simfonijskog orkestra Muzičke škole “Isidor Bajić”, dirigenta i direktora te škole, a povodom prve nagrade koju su osvojili na Evropskom omladinskom muzičkom festivalu održanom u Nerpeltu (Belgija), od 29. aprila do 2. maja ove godine.

“Izgleda da Belgija postaje ‘talična’ država za nas. Posle dobijanja titule Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, simfonijski orkestar naše MŠ ‘Isidor Bajić’ na prestižnom Festivalu koji ima tradiciju dugu 61 godinu, ubedljivo je pobedio i dobio najveće pohvale. Grad će se potruditi da njima i svim kulturnim poslenicima obezbedi još bolje uslove za rad, izgradnjom novog objekta Muzičko-baletske škole sa koncertnom dvoranom, prvom u Novom Sadu. Možemo biti ponosni na to kako su predstavljali sebe, svoju školu, ali i Grad i državu”, istakao je gradonačelnik i dodao da je potrebno da društvo što više skreće pažnju na uspehe škola, njihovih učenika i mladih ljudi koji radeći vredno postižu najbolje rezultate.

Orkestar, koji čine 6​1 učenik i student, dirigentkinja Tamara Adamov-Petijević, pomoćnica direktora Danijela Kličković i profesori u pratnji​ Stefan Stanečić, Ivan Burka i Iva Stanković, ocenjen je kao najuspešniji od strane međunarodnog žirija i dodeljena mu je prva nagrada “Summa cum laude”.

“Takmičilo se preko 80 orkestara iz 22 zemlje sveta, i velika je čast samo nastupiti na takvom Festivalu, pa je ova nagrada zaista nešto posebno. Naš boravak tamo bio je i diplomatska misija. Dobili smo aplauz žirija što se ne događa često, a članovi žirija tražili su partiture ‘Ohridske legende’ Stevana Hristića, što je situacija bez presedana, i to delo je trajno ostalo za izvođenje evropskim orkestrima”, naglasila je dirigentkinja Tamara Adamov-Petijević.

Pored takmičarskog nastupa, imali su i dva koncerta u različitim salama​ u Nerpeltu​, od kojih je drugi bio nastup na koncertu najuspešnijih ansambala Festivala. Orkestar je prošao i ulicama Nerpelta, zajedno sa ostalim učesnicima, u svečanom defileu noseći zastavu Srbije i baner škole.

Autor: NsHronika