Početna Intervju dana Grafika novosadske umetnice u kolekciji muzeja “Albertina” u Beču

Grafika novosadske umetnice u kolekciji muzeja “Albertina” u Beču

0

Muzej “Albertina” u Beču u čijoj se kolekciji nalaze dela čuvenih istaknutih umetnika poput Mikelanđela, Direra, Rafaela, Rubensa, Pikasa, Kokoške, Klimta i Šilea, otkupio je i uvrstio u svoju kolekciju grafiku “Kapi i senke” novosadske umetnice dr Jelene Sredanović.

Grafika je deo ciklusa “Otisci prirode“, urađena je u tehnici drvoreza, a umetnica je za ovo delo na međunarodnoj izložbi grafike u Beču 2009. godine dobila nagradu “Valter Košacki”.

– Velika mi je čast što je moj rad postao deo kolekcije muzeja “Albertina” u Beču, koji poseduje jednu od najznačajnijih svetskih zbirki grafika i crteža. Nagrađeni radovi iz ciklusa “Otisak prirode”, nakon izložbe “Valter Košacki” u Beču 2009. godine, prešli su u ruke kolekcionara, a u toku prošle godine iz muzeja su me obavestili da su došli u posed mog rada i tražili saglasnost za njegovo objavljivanje i izlaganje. Ta procedura je trajala i sada mogu i zvanično da objavim da je moj rad deo ove znamenite kolekcije – kaže za naš portal novosadska umetnica koja od 2009. godine aktivno izlaže radove na samostalnim i brojnim kolektivnim izložbama u Austriji, a kako kaže, svaki put kada dođe u Beč ne propušta priliku da poseti izložbe u “Albertini”, gde se divi delima velikih majstora od Direra, Mikelanđela, Leonarda, Pikasa i mnogih drugih umetnika.

– Ranije mi je ideja da bi se moj rad jednog dana mogao naći u ovakvoj kolekciji delovala nedostižno, ali taj san mi se ostvario i time mi je ovaj uspeh draži. Ponosna sam na ovo postignuće iza kojeg stoji više od 15 godina kontinuiranog i posvećenog rada, usavršavanja, studijskih boravaka i veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi u gradovima širom sveta – priča Jelena i naglašava da je, osim rada u ateljeu, veoma ispunjava rad sa studentima na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, ali da je protekla godina bila veoma izazovna i na umetničkom i na akademskom planu.

– Zbog aktuelne situacije sa epidemijom virusa korona, moje dve samostalne izložbe, od kojih je jedna trebalo da bude održana u Beogradu u galeriji ULUS, a druga u Velikoj Britaniji održane su onlajn, kao i dobar deo predavanja tokom godine. Nadam se što skorijem direktnom kontaktu sa publikom, saradnicima i studentima. Nastojaću kao i do sada da i dalje razvijam i unapređujem svoj umetnički rad i ovo priznanje mi je značajan podsticaj na tom putu – navodi Jelena za kraj našeg razgovora.

Jelena Sredanović diplomirala je (2005) i magistrirala (2009) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Zorana Todovića, a doktorske studije umetnosti završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2016), u klasi proferoske Biiljane Vuković. Docent je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pored učešća na brojnim izložbama u zemlji, Jelena se uspešno predstavila i u inostranstvu na međunarodnim izložbama u Njujorku, Pekingu, Madridu, Budimpešti, Rimu, Londonu, Beču, Temišvaru, Solunu, Jerevanu… Samostalne izložbe imala je, između ostalog, u Galeriji Elizabet Mihitš u Beču (2010) i u Galeriji Bilbaoarte u Bilbau (2012).

Jelena Sredanović dobila je za svoj rad pohvale domaćih i stranih likovnih kritičara, a dobitnica je i najznačajnije nagrade za grafiku u Srbiji – Velikog pečata Grafičkog kolektiva (2010). Takođe, dobitnica je nagrade Novosadskog salona (2009), Iskre kulture za savremeno staralaštvo u Vojvodini (2015) i prve nagrade na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu (2017). U inostranstvu je, pored nagrade “Valter Košacki”, dobila i počasnu povelju na prvom Međunarodnom trijenalu grafike u Jerevanu (2017).

Autor: NSHronika.rs
Foto: Mila Pejić, Privatna arhiva