Početna Intervju dana Ivana Graljuk: Ishrana je najvažniji faktor u gubitku kilograma!

Ivana Graljuk: Ishrana je najvažniji faktor u gubitku kilograma!

ivana2

Nema ljubavi bez bola, pa tako nema ni rezultata bez truda i vežbanja”, ovom rečenicom započela je intervju Ivana Graljuk, koja ima višegodišnje iskustvo personalnog trenera studiu “Fit&Joy” u Novom Sadu. Naša sagovornica je za naš portal otkrila i podelila sa nama dragocene informacije, i dala nam smernice kako najefikasnije da izgubimo kilograme. Posvećenost i rad sa klijentima je ono što Ivanu zaista usrećuje i napominje da u fitness studiu do sada nema nijedne nezadovoljne mušterije.

Koliko su edukacija i upoznavanje svog tela bitni delovi procesa svakog vežbanja?

U procesu vežbanja i postizanja nekog željenog rezultata, najbitnije je da se prvo edukujete, kako o ishrani, jer je ona 80 posto svakog rezultata, tako i o samom vežbanju i vežbama koje treba prilagoditi individualno u zavisnosti od osobe, građe, godina, zdravlja kao i onoga što želite da postignete.

Objasnite nam šta je to aerobna i anaerobna zona?

Aerobni trening zapravo je vežbanje koje uključuje, tj povećava potrošnju kiseonika u orgnizmu. Sam pojam “aerobni” se odnosi na vazduh, odnosno kiseonik i predstavlja upotrebu kiseonika u metaboličkim procesima organizma, odnosno u procesu proizvodnje energije. Aerobni trening nije pojam ograničen samo na trčanje, to je u principu trening srednjeg nivoa inteziteta i traje duže vremena. Pre aerobnog treninga obično se praktikuje zagrevanje sa istezanjem. Posle samog treninga koji može biti od 20 ili više minuta, ponovo se istežu mišići u toku oporavka – hlađenja. Zapravo, aerobna zona je zona iznad povećanog sagorevanja masti (fat-burn), a ispod anaerobne zone, gde se troši samo glikogen, i srčani puls se za vreme aerobnih vežbi ponaša isto te je i on između ove dve zone.
Anaerobni trening je, suprotno aerobnom, kratak i brz, gde se glikogen tj. ugljeni hidrati koriste za generisanje energije bez prisustva kiseonika, pa je ova metoda neekonomična sa aspekta energije. Primera radi neutrenirani sprinter može iscrpeti zalihe glikogena već na 400m,upravno iz tog rayloga potrebno je pratiti puls.

Možete li da nam objasnite šta se konkretno dobija “unajmljivanjem” personalnog trenera? Koliko puta nedeljno je potrebno da vežbamo kako bi postigli željeni rezultat, da li postoji neki plan, kako se prati napredak?

Možda je najlakše na ovo pitanje odgovoriti pravljenjem paralele između grupnih treninga i presonalnih. Na grupnim treninzima možete postići dobre efekte, u većini slučajeva ako već imate kondiciju ili ste ranije trenirali, jer je potrebno da pratite grupu. Na personalnom treningu, vežbanje se prilagođava individui i u odnosu na njegove mogućnosti i rezultat koji želi da postigne, pravi se određeni program. Trener je potpuno posvećen jednoj osobi, njegovoj ishrani, tu je da posavetuje klijenta i pruži mu podršku u ostvarivanju željenog cilja. Ono što mi savetujemo svakom članu fitnes kluba „Fit&Joy“, jeste da minimum tri puta nedeljno treniraju. Napredak naših klijenata pratimo merenjem i zapisivanjem njihovih parametra, i moramo napomenuti da u našem klubu nemamo nezadovoljne klijente.

ivana1

Da li trčimo ili vozimo bicikl, plivamo ili preskačemo konopac, da li uopšte postoje magične vežbe koje tope kilograme?

Kao što sam već i spomenula u predhodnim odgovorima, nema magičnih vežbi, treninzi i ishrana koja je ključna stvar, jesu jedino što može da topi kilograme.

Da li treba da se vežba svakog dana?

Ovo je dobro pitanje! Naravno da i u vežbanju, kao i u svemu drugom, morate imati pravu meru. Šta to znači? I mišićima je potrebno da se nekad odmore i regenerišu. Ako vi vežbate svakog dana, oni nemaju mogućnost da se odmaraju, zato je najbolje da se napravi takav program u kojem dva dana u toku nedelje odmarate mišiće.

Kako unos tečnosti tokom vežbanja utiče na gubitak kilograma?

Veoma je bitno da tokom vežbanja unisite određenu količinu tečnosti, mali gutljaji vode su sasvim dovoljni da se organizam hidrira tokom vežbanja. Međutim, ono što je jako bitno napomenuti svima jeste da je redovan unos tečnosti i u vreme kada ne trenirate izuzetno bitan za vaš organizam. Naime, neko je pravilo da se na 20 kilograma tečnosti unosi po litar vode minimum, to bi značilo npr. Da osoba koja ima 60 kilograma, trebala bi najmanje da unese 2 litre vode u toku dana, nezavisno od toga da li se bavi fizičkim aktivnostima, jer je voda prirodni diuretik.

ivana4

Koliko je tačna teorija da ukoliko stalno radimo iste vežbe, naše telo može da se navikne na njih i da one pritom imaju manji efekat?

Kod vežbanja je bitno da stalno menjate grupe mišića koje radite, kako se ne bi zasitili mišići vežbama. Ono što je takođe bitno jeste, da vam trener uvek bude tu, kako bi vas uputio na kilažu koju bi tokom vežbanja smeli da podižete, kako biste postigli željeni rezultat. Ukoliko želite da topite kilograme, važno je da znate da treba da radite veći broj ponavljanja istih vežbi, sa manjim težinama. Ako želite da povećate mišićnu masu, onda uzimate veću kilažu sa manjim brojem ponavljanja. Naravno, uvek se konsultujte sa svojim trenerom, da ne biste dobili neželjeni efekat.

Da li je mit da mršave osobe nemaju celulit? Otkrijte nam o čemu se radi?

Celulit je problem sa kojim se suočavaju pre svega žene. Pojava celulita kod žena najviše se vezuje za ženski polni hormon estrogen, koji povećava propustljivost krvnih sudova, odnosno podstiče zadržavanje tečnosti, čime uništava vezivno tkivo. Gojaznost nije neposredno vezana za celulit, obzirom da se on javlja i kod mršavih osoba, ali činjenica je da se s povećanjem masnih naslaga celulit uvećava, Takođe, genetika i građa žene imaju veliku ulogu kod pojave celulita, ali i za njega postoji rešenje, a to je uglavnomm ručna masaža, ishrana, treninzi I unos tečnosti.

Leto je pravo vreme za izmenu navika u ishrani? Šta preporučujete?

Preporučujem laku hranu koja je bazirana na mesu, svežem povrću, ribi, salatama, sveže voće… Vrlo je važno umanjiti unošenje brzih ugljenih hidrata, unositi dovoljne količine tečnosti, tačnije vode, izbaciti iz upotrebe sokove koji imaju velike količine šećera, gazirane napitke i slatkiše.

ivana

Vaš savet ženama koje bi da smršaju do početka sezone kupaćih kostima?

Savet ženama koje hoće da lepo izgledaju u kupaćim kostimima je da na vreme počnu da brinu o svom telu,što znači da nije dovoljno vežbati i pridržavati se ishrane samo pred leto,nego je potrebno preko čitave godine voditi računa o životnim navikama! Zato posetite naš fitnes studio „Fit&Joy“, koji se nalazi u Danila Kiša 44, i u kom možete dobiti stručne savete kako do idealne linije!

ivana6

ivana3

Autor: Tamara Kovačević, Divna Anđelić