Početna Intervju dana Jelena Jakovljević Bin Drai: Veoma dobro znam odakle sam krenula i gde...

Jelena Jakovljević Bin Drai: Veoma dobro znam odakle sam krenula i gde sam stigla

Jelena Jakovljevic Bin Drai  (1)Nekadašnja Miss Jugoslavije Jelena Jakovljević Bin Drai, javnosti poznata i kao supruga arapskog biznismena Saida bin Draia, već neko vreme u žiži je javnosti emiratskih medija gde sve ozbiljnije korača ka vrhu modne industrije – ovoga puta u ulozi dizajnera. Jedna od naših najuspešnijih modela nedavno je lansirala i novu kolekciju “Jelena Bin Drai” 2016/17 koja je naišla na oduševljenje publike i o čemu piše sva tamošnja dnevna i revijalana štampa. Pored sve uspešnije dizajnerske karijere, ambiciozna tridesetšestogodišnja brineta još 2013. godine dokazala se u svetu biznisa nominacijom za najuspešniju osobu godine. Vlasnica je medicinskog centra, kozmetičkih i spa lanaca “Vanilla by Jelena” i “Chocholate by Jelena” te ponosna majka troje dece.

Iako je njena prvobitna želja bila arhitektura, modu je zavolela i vrlo uspešno iskoristila veštine stečene u dugogdišnjoj manekenskoj karijeri te popunila rupu u modnom biznisu regiona u kojem živi. Za portal NSHronika.rs otkriva koje su ambicije ostale neostvarene, šta je motiviše i koliko ju je visoki socijalni status koji uživa u Dubaiju promenio.

Veoma mladi poneli ste titulu Miss Jugoslavije, a nakon toga Vam se u svetu mode otvaraju mnoga vrata – da li je moda bila Vaš sudbonosni poziv ili tinejdžerska želja u to vreme?

– Titula Miss Jugoslavije donela mi je mnogo publiciteta kod nas, ali nije zaslužna za moju karijeru u inostranstvu. Na žalost, morala sam da se dokažem na tržištu van granica tadašnje Jugoslavije, na isti način kao i svaka druga nepoznata devojka u to vreme. Izbori za Miss i manekenstvo dve su potpuno različite sfere bjuti i šou biznisa. Manekenstvo je bilo moja stepenica ka prvim ozbiljnim primanjima i boljem životu. Moja najveća tinejdžerska želja i poziv mojih snova bila je arhitektura, ali sam vremenom naučila da poziram i koristim fizičke predispozicije tako da mi je manekenstvo preraslo u veliku ljubav. I dan danas uživam pred kamerom, tako da mislim da sa poslom koji radite treba da gradite odnos kao sa partnerom. Polako i sa mnogo strpljenja.

Jelena Jakovljevic Bin Drai  (3) Dugi niz godina živite u inostranstvu gde ste sarađivali sa mnogim renomiranim modnim brendovima, kada ste shvatili da želite sopstvenu modnu liniju?

– Talenat za crtanje nasledila sam od majke koja je nastavnica likovne kulture. Znanje o teksturi i karakteristikama materijala kao i dobar fiting, i osnove modeliranja naučila sam tokom bavljenja manekenstvom. Deset godina su Max Mara, Marijela Burani, Escada, Rami Al Ali i mnogi drugi dizajneri radili svoje prve uzorke na meni, tako da mi se ukazala prilika da iz prve ruke naučim osnove ovog posla. Kasnije sam iskoristila svoj socijani položaj i svakodnevno pojavljivanje u štampi u Emiratima u promovisanje sopstvene kolekcije koja je u stvari popunila rupu u modnom biznisu regiona u kom živim. Pravim modele koji su most između istočnog i zapadnog stila. Kreiram konzervativne modele za žene sa Istoka, koji su ipak dovoljno moderni da ih kupuju i dame sa Zapada.

Nedavno ste lansirali i novu kolekciju jesen/zima 2016/17, da li ste zadovoljni reakcijama?

– Ovo mi je najbolja kolekcija do sada. Sva dnevna i revijalna štampa pisala je o nama i jako sam ponosna na moj tim jer smo ovom kolekcijom postigli upravo ono što smo želeli.

Osim što se bavite dizajnom, vlasnica ste obdaništa i medicinskog centra, te kozmetičkih i spa lanaca “Vanilla by Jelena” i “Chocholate by Jelena”, a bili ste nominovani za najuspešniju poslovnu ženu Ujedinjenih Arapskih Emirata za godinu 2013. Šta Vas motiviše na nove poslovne poteze?

– Svako jutro kada ustanem moja motivacija je slika mene same dan posle tog. Slika onog šta želim da budem sutra i ja jednostavno idem svaki dan u moje firme po to.

Jelena Jakovljevic Bin Drai  (4)

Javnosti je poznato da ste već deceniju u braku sa arapskim biznismenom Saidom Bin Draijem sa kojim imate troje dece, pojedini srpski mediji dodelili su mu titulu princa, uživate li status princeze Ujedinjenim Arapskim Emiratima?

– Said nije princ, ali ako vam to zvuči egzotičnije, eto neka bude… I meni to zvuči super.

Majka ste dva dečaka i devojčice, kako ih vaspitavate s obzirom na kulturološke razlike rodnih zemalja Vas i Vašeg supruga?

– Arapi muslimani nemaju drugačije vrednosti od nas. Naprotiv, u potpunosti su iste. Porodica je osnovna jedinica društva i kod nas i kod njih. Moralna obaveza prema ženi, supruzi, majci je i tamo i ovde ista. Deca su centar sveta. Moral, obraz, čast su i tamo i ovde i negde drugo svuda isti, samo je pitanje koja je moja a koja je nekog drugog percepcija istog. Lično nisam morala mnogo da se prilagođavam porodici mog supruga jer smo u istom maniru oboje odgajani bez obzira što se to odvijalo na dva različita kontinenta. Običaji takođe nisu mnogo drugačiji od naših. Nemam dovoljno prostora da sve upoređujem, ali biste se iznenadili kada bi znali koliko su njihovi običaji slični našim samo što se oni istih mnogo više drže od nas. Asja, Hilal i Hamdan su vrlo različiti karakterno, ali ih odgajamo tako da znaju koje su vere i nacionalnosti, odakle dolaze njihovi roditelji a opet da mogu da se uklope u bilo koji deo sveta da odu.

Uživate visoki socijalni status u Dubaiju, koliko i da li Vas je to tokom godina promenilo?

– Veoma dobro znam odakle sam krenula i gde sam stigla, kao i ko je familija mog supruga. Zato su za mene 100 evra od pre petnaest godina, istih 100 evra danas.

Jelena Jakovljevic Bin Drai  (2)

Pobornik ste prirodnog i negovanog izgleda i, reklo bi se, odolevate trendu estetske hirurgije, kakav je Vaš stav o tome?

– Svako treba da radi u životu ono sto želi. Ja želim da starim dostojanstveno i da budem iskrena. Volim bore koje imam. Naravno, trudim se da koristim kvalitetne kreme i spavam što više jer je san najbitniji za dobar izgled. Međutim, dobra genetika i kvalitetan muž takođe igraju bitnu ulogu, jer kada ste zadovoljni iznutra to se bolje vidi na vama od bilo kog anti-aging tretmana.

Poreklom ste iz Žablja u blizini Novog Sada, koliko često posećujete rodno mesto, i šta Vam nedostaje iz Srbije?

– U Žabalj dolazim redovno i to divno mesto za mene predstavlja Srbiju. Sasvim je očekivano da ne dolazim onoliko često kao kada sam bila devojka, jer imam troje dece i brojne poslovne obaveze, ali se trudim da dolazim kad god mi se za to ukaže prilika.

Veoma mladi ste se ostvarili na raznim životnim poljima, kroz ulogu majke, supruge i uspešne poslovne žene, koje ambicije su još uvek neostvarene?

– Imam million želja, snova i interesovanja. Tek sam počela da živim i, što je najbitnije, ništa mi ne pada teško, a sve što mogu da uradim danas ne ostavljam za sutra. Mnogo toga još moram u životu da probam i svašta da naučim, i sebe i decu.

Jelena Jakovljevic Bin Drai  (5)

Autor: Mirjana Batić
Foto: Privatna arhiva