Početna Intervju dana Luka Ljubičić: Poslastičarstvo je nauka koja nema granica

Luka Ljubičić: Poslastičarstvo je nauka koja nema granica

0

 

11121100_10203014898533384_618552567_n

Izrada skulptura od šećera je umetnost nastala unutar poslastičarstva koja podrazumeva korišćenje šećera za kreiranje složenih oblika, scena, tekstura i šara. Nekada je disciplina ukrašavanja torti i poslastica bila rezervisana samo za kraljevske trpeze. Danas za figuricama od šećera postoji sve veća potražnja, ne samo na svadbenim i rođendanskim tortama, već na poslasticama uopšte, pa je nekada i važnije kako je torta ukrašena od sadržaja same torte.

Poslastičar Luka Ljubičić, trenutno profesor praktične nastave jednoj srednjoj školi u Novom Sadu, svoje umeće predstavlja stalno, a iznenađenje ljudi kada vide šta se sve od šećera može izraditi je ogromno.

Poslastičari maštom i dobrom tehnikom stvaraju od šećera gotovo sve što se može zamisliti. Ova umetnička forma zahteva izuzetnu praksu i strpljenje.

10578033_10203014898493383_2135248135_n

 

Da li se sećaš kako je sve počelo?

Sa Shugar artom je sve počelo još dok sam išao u srednju školu. Prvi put sam se tada susreo sa nekim jednostavnim dekoracijama od šećera koje nam je demonstrirao profesor poslastičarstva Svetislav Novaković. Izuzetno sam postao znatiželjan i želeo sam da saznam više o dekoracijama od šećera.

Ko je najviše zaslužan što se baviš ovim poslom, i to vrlo uspešno?

Najviše su zaslužni moji roditelji koji su mi uvek pružali podršku,ali pored njih i ja sam, bez truda i upornosti ništa od ovoga sada ne bi bilo.

Da li je ovo oduvek bio tvoj posao ili hobi?

Shugar art mi je oduvek bio hobi jer se od njega ne može živeti u našoj državi na žalost, dok je u drugim državama je dosta plaćen i cenjen posao.

 

Šta je onda ono što te i dalje drži u ovom poslu?

Ono što me drži u ovom poslu jeste ljubav prema njemu i zato što nije dosadan. Svaki dan se iznova saznaje i uči nešto novo.

11421676_10203014898733389_1999350667_n

Koji je materijal i alat, da kažemo potreban za pravljenje ovakvih dekoracija?

Za pripremanje osnovne mase od šećera koristi se šećer, voda, glukozni sirup i neka vrsta tartarne kiseline. Što se tiče inventara neophodan je termometar, hiruške rukavice i lampa za šećer.

Za šta sve mogu da posluže ove dekoracije?

Dekoracije od šećera se mogu koristiti kao izložbeni eksponat za razne bankete i proslave, ali i kao dekoracija na raznim tortama i kolačima.

Koliko je vremena potrebno da se napravi jedna dekoracija?

Sve zavisi od količine šećerne mase i tehnike koju primenjujemo prilikom izrade dekoracija. Ako pravimo izložbeni eksponat potrebno je i po nekoliko sati.

unnamed (8)

Kako reaguju ljudi kada čuju i vide čime se baviš?

Reakcije ljudi su uglavnom prijatne jer se ne susreću sa ovim svaki dan i često porede moje dekoracije sa ukrasima koji su napravljeni od stakla. Često prilaze i dodiruju dekoraciju kako bi se uverli da je napravljena od šećera, a ne stakla.

U Novom Sadu ima ljudi koji se bave pravljenjem dekoracija od šećera, ali oni ne zalaze toliko u suštinu oblikovanja. Zadovoljni su ako naprave neki cvet sa par listova i za njih je to dovoljno, dok ja opet volim sto više da se informišem i naučim nove tehnike.

Da li ima ljudi koji ne podržavaju ovo čime se baviš?

Bliski ljudi me podržavaju i bodre u ovome i to mi je jedino važno. Svaki svoj uspeh delim sa njima i drago mi je da su tu da mi pruže moralnu podršku.

Dosta ljudi smatra da poslastičarstvo predstavlja samo pripremanje torti i kolača,ali puno greše. U poslastičarstvu takođe imamo i konfekcionu umetnost koja se svodi na izradu dekoracija i eksponata od šećera, čokolade, putera, testa i leda. Novosađani nisu toliko upućeni u shugar art i za njih je to još novo. Poslastičarstvo predstavlja nauku koja se bavi preradom namirnica biljnog i životinjskog porekla gde se kao krajnji proizvod dobija poslastica. Nisam još naišao na skroz negativne kritike, a nadam se da neću ni u budućnosti.

11324047_10203014898333379_1832049621_n

 

Šta je smisao svega kada se osvrneš na svoje uspehe ?

Smisao svega je baviti se onim što volite i konstantno napredovati. Danas je to jako teško ali ko hoće nađe način , ko neće nađe izgovor.

U svakoj toj etapi umetnosti pronalazim smisao, a uspehe negujem i idem ka novima. Kao i u svakom poslu potrebno je napredovati i usavršavati se.

Poslastičarstvo je takvo da se uvek možete usavršavati i napredovati jer se svaki dan se sklapaju nove recepture, to je jednostavno nauka koja nema granica.

Autor: Ivana Knežević, nshronika.rs