Početna Intervju dana Miloš Ignjatović o kulturi, filmu i budućoj prestonici kulture: Publici je nedostajao...

Miloš Ignjatović o kulturi, filmu i budućoj prestonici kulture: Publici je nedostajao Cinema City

0

U prostoru nekadašnje fabrike svile, koji je obnovljen i pretvoren u kulturnu stanicu Svilara nedavno je održan „Cinema Now“ – novi format filmskog festivala Cinema City. Novosađani su nakon dve godine ponovo imali prilike da uživaju u kvalitetnim filmskim ostvarenjima i dobrom muzičkom programu, a utisci sa prvog „Cinema Now“ za direktora Miloša Ignjatovića stali su u dve rečenice „Publici je očigledno nedostajao Cinema City. Nova lokacija i novi format odlično funkcionišu“.

Cinema City nakon dve godine vratio se u novom izdanju – Cinema Now. Za razliku od prethodnih godina, ove je sve bilo na jednom mestu – Kulturna stanica Svilara uz prostor SNP-a – Kožare. Zbog čega je baš izabrana Kulturna stanica Svilara?

– Kulturna stanica Svilara je fenomenalan prostor. Dopao mi se na prvi pogled. Odličan primer revitalizacije industrijskog nasleđa. Mi smo dve godine organizovali festival u Kineskoj četvrti i kada razmišljam o Kineskoj u budućnosti ja vidim Svilaru samo mnogo veću. Dopala mi se ideja da pravimo veliki događaj na Podbari gde se, koliko je meni poznato nikada nije desio neki veći kulturni događaj.

Kakvi su utisci nakon održanog festivala? Kako su Novosađani reagovali na novi format?

– Utisci su izrazito pozitivni. Publici je očigledno nedostajao Cinema City. Nova lokacija i novi format odlično funkcionišu.

Kako komentarišete saradnju između festivala Cinema city i Fondacije „Novi Sad 2021“?

– Cinema Now je prvi projekat na kome smo sarađivali i mogu da kažem da je sve prošlo odlično.

U kom pravcu bi ta saradnja mogla dalje da ide? Kako obe strane mogu da doprinesu jedna drugoj?

– Ja verujem da smo mi prirodni partneri. Logičan korak bi bio „Cinema Now“ u 2020. godini, ali verujem da ima još mnogo prostora za proširenje saradnje. S jedne strane Cinema City ima dobar i iskusan tim koji može da iznese velike projekte i to može biti značajno za Evropske prestonice kulture u narednom periodu, sa druge strane Evropske prestonica kulture može da otvori razne opcije finansiranja za Cinema City u budućnosti u učini naše projekte mnogo vidljivijim u evropskom kontekstu u narednim godinama.

Kako ocenjujete pripremu Novog Sada za godinu titule Evropske prestonice kulture 2021?

– O pripremama sam najviše informisan iz medija. Ono što sam mogao da čujem mi se dopada i deluje mi veoma ambiciozno. Najviše mi se dopada ideja o kulturnim stanicama i decentralizaciji kulture. Mislim da je potrebno još više uključiti sve aktere na lokalnoj kulturnoj sceni i na taj način podići kvalitet programa koji će biti ponuđeni publici.

Da li se, iz Vašeg ugla, poslednjih godina kulturna slika grada menja? Šta je ono na čemu posebno treba raditi?

– Neosporno je da je sa dobijanjem titule, kultura postala tema o kojoj se mnogo više razgovara. Smatram da je to veoma pozitivno. Nažalost ako gledam iz ugla Udruženja Cinema City ne mogu da budem zadovoljan promenama. Naime, nakon deset godina postojanja, nekada drugi najveći festival u Novom Sadu, isključivo zbog nezainteresovanosti države festival je ugašen. Mislim da to nije smelo da se desi. Raduje me da smo otpočeli razgovore sa Fondacijom o mogućnosti ponovnog pokretanja festivala. Grad poput Novog Sada zaslužuje ozbiljan filmski festival!

Koliko su, u smislu pripreme Novog Sada za 2021, ali i onoga što ostaje nakon godine titule, značajni infrastrukturni projekti?

– Infrastrukturni projekti su veoma značajni. Postojanje infrastrukture je preduslov za svaki ozbiljniji rad na polju kulture.

Tekst i Foto: Promo