Početna Intervju dana Miloš Štrboja o “Štrandu” i dešavanjima: Mladi, organizujte se spontano i iz...

Miloš Štrboja o “Štrandu” i dešavanjima: Mladi, organizujte se spontano i iz ljubavi!

Novosadsko kupališta „Štrand“ jedan je od opštepoznatih simbola Grada Novog Sada. Menjalo se po gradu mnogo toga, iz godine u godinu, iz decenije u deceniju, ali kupalište stoji tu, nekako aludirajući na permanentnost koja je retka, ali postoji.

Nekoliko godina u nazad, mnogo se priča o takozvanim „štrandarošima“. Udruženje “Štrandaroši” zvanično postoji pet godina i za sada ima, manje-više, oko 600 članova, koji su aktivni tokom 365 dana u godini. Oni su bitni upravo zbog te permanentnosti, jer svaka priča našeg Štrandaroša svedočenje je jednog vremena.

Kao omaž jednoj od glavnih znamenitosti našeg grada, a u okviru “Štrand Summer Festa” koji je počeo 29 juna, a trajaće do 31. avgusta, i to upravo na platou ispod Mosta slobode, narednih nedelja razgovaraćemo ponovo sa najvećim zaljubljenicima u Dunav i novosadsku plažu – “štrandarošima”, ali prenećemo nove priče.

Ispričaće vam oni svoje impresije, sećanja, podeliće sa vama emotivne razloge koji su ih za života vezali za ovo parče dunavskog toka, ali neće sakriti ni svoje kritike i sugestije.

Baš sa jednim našim “štrandarošem” razgovarali smo o njegovim impresijama, sportskim aktivnostima i ogranizovanju mladih, na koji način očuvati tradiciju ovog kupališta, šta bi moglo bolje, šta je dobro u promenama koje novo vreme donosi…

Ali, za početak, sa gospodinom Milošem Štrbojem, krenuli smo od toga kako on pamti “Štrand”.

– Ono što mi pamtimo kao „Štrand“ je da je bilo daleko više zelenih površina i slobodnih prostora koji to sad više nisu. Sve se promenilo: ima mnogo kafića, zauzete su te površine i „Štrand“ potpuno drugačije izgleda. Slike od pre 30-40 godina i danas potpuno su različite. Dakle, ako pogledate starije razglednice i osvrnete se ovde oko sebe videćete da su se stvari izmenile u korist komercijale. Sve je manje oaze odmora, mira i tišine za Novosađane, takođe.

Pronalazi on i dobre strane…

– „Štrand“ je otvoren tokom cele godine, tako da oni koji imaju ovde kabine mogu da dođu i da provode lepo vreme, što ne mora nužno da se vezuje samo za sunce. Mi ovde dolazimo i zimi, družimo se, sedimo sat-dva, tu su nam kabine, iznesemo stolice, sednemo… Tako da je to jako dobra i korisna stvar. Ranije se „Štrand“ zatvarao krajem septembra. Mi se okupimo, zovemo muziku, obeležimo i otvaranje i zatvaranje kupališta. U „Balonu“ štrandaroši zimi imaju svoj prostor i tu se mi družimo. Tu su Udruženju štrandaroša izašli u susret, a mi smo im zahvalni na tome.

Koliko su se druženja na „Štrandu“ promenila?

– Ranije je bilo manje ljudi, pa su se svi poznavali. Druženje se više održavalo u okviru sporta i nekih aktivnosti, plivanja… Sad je to malo drugačije. Jedino je ostalo još Udruženje štrandaroša koje se još, eto, okuplja, koje ima dosta članova, ali jedan manji broj se druži. Uglavnom je to u zimskom periodu kada na kupalištu nije gužva. Ovde mi trenutno nemamo šta da tražimo, kada je prisutno, šta znam, oko 10 hiljada ljudi.

„Štrand“ se i proširio, kaže on.

– Površina je veća, mada smo mi mislili da će to biti bolje uređeno. Izgrađeno je više kabina, da, ali se nije desilo bolje uređenje.

Što se tiče sportskih aktivnosti, koje su bile aktuelne pre nekoliko decenija, a da ih se sećate?

– S obzirom na to da je bilo više peska, društvo je igralo fudbal na pesku, igrao se picigen u vodi sa malom lopticom, postojali su neki splavovi sa kojih se skakalo na kom je bila trambolina, pa je za sve one koji znaju da plivaju to bilo uživanje. Doduše, nije bilo organizovanih plivačkih igara. „Štrand“ sada ima mnogo više tih stvari, mnogo se više organizuje, ali je sve van vode.

– U ono vreme, van vode je bio aktuelan tenis, tenis glavom, pa tenis nogom, pa su tu bili ozbiljni turniri, pa se gledalo, navijalo i tako dalje. Postoji i knjiga o tim stvarima, o tom tenisu koji se igrao. U to vreme je bilo sve prepušteno nama, pa smo mi to organizovali. Danas ima mnogo više tih organizovanja, i lepo je zaista videti te mlade ljude, tu decu da to rade. Zaista.

Šta je ono što Vama nedostaje najviše, a kako bi omladina mogla da doprinese da se tradicija „Štranda“ očuva?

– Po mom mišljenju, potrebno je da mladi ljudi sami organizuju nešto. Dakle, ne da im neko nešto organizuje, već da oni dođu sami do nečega spontano, zato što to vole.

Festival namenjen svima, kao uvertira za leto, “Štrand Summer Fest”, organizuje se pod okriljem kompanija Color Media Communications i Ninamedia, a uz podršku Grada Novog Sada i Gradske uprave za privredu. Festival se organizuje uz podršku Grada Novog Sada i Gradske uprave za privredu, JKP Gradsko Zelenilo Novi Sad, Udruženje Petrovaradin medija, kompanije: Apatinska pivara – Jelen Pivo, i Mars sa brendovima – Orbit, Skittles i Pedigree.

Kako je bilo prethodne dve godine možete pogledati klikom na www.color.rs/strandsummerfest2018 http://www.color.rs/strandsummerfest2017/, pa i da pronađete informacije značajne za ovaj festival. Pratite nas i na zvaničnoj Fejsbuk stranici – Štrand Summer Fest.

Autor: Milica Savić
Foto: Štrand Summer Fest