Početna Intervju dana Nataša Jovičić: Posao šivenja ne smatram krojačkim, već umetničkim!

Nataša Jovičić: Posao šivenja ne smatram krojačkim, već umetničkim!

0

natasa

Nataša Jovičić, poznatija kao Nataša Lutkart, dizajnira i redizajnira unikatnu odeću. Jedna je od retkih u Novom Sadu koja se bavi ovim poslom. Izdvaja se od ostalih zbog svoje autentičnosti i Lutkart kolekcija, suknji i haljina najviše, koje možemo videti na mnogim damama kako u Novom Sadu tako i šire. Posao šivenja ne smatra krojačkim, već umetničkim. Odeća koju kreira uglavnom nosi pečat retro stila, dinamična je, a šarenilo boja koje kombinuje nosi određenu dozu ekstravagancije. Šivenjem se bavi četiri godine, i kako kaže talenat je nasledila od obe bake, koje su bile sjajne krojačice.

Kada ste počeli da se bavite kreiranjem i šivenjem odeće, da li je to bio tradicionalan, porodičan posao ili ste samostalno odlučili da se bavite modom?

Dizajnom i šivenjem odeće se bavim oko 4 godine. Ne bih rekla da je to nešto tradicionalno u mojoj porodici, ali ako uzmemo u obzir da su obe moje bake bile sjajne krojačice, onda je možda to odgovor na pitanje. Iako to nije porodični posao,od nekoga je moralo krenuti, u ovom slučaju od mene i osećam se odlično zbog toga.

Čini se da spajate nespojive materijale, odakle ideja za šivenjem odeće u raznim bojama i printovima?

Ja sam ta koja voli kontraste, voli da eksperimentiše, da spajam nespojivo, volim dinamiku, šarenilo, izazove. Posao šivenja ne smatram krojačkim, već umetničkim. Kada šijem određene aplikacije, zamišljam da slikam. To je razlog zbog kog je moja odeća takva kakva jeste.

Da li je Lutkart sada već autentičan, prepoznatljiv naziv brenda?

Mislim da jeste, ali to bi trebalo pitati nekog drugog. Mislim da nisam objektivna da pričam o tome.
natasa5

Po Vašem mišljenju, kakav je stil mladih Novosađana i šta uopšte mislite o modi u Novom Sadu?

Devojke u Novom Sadu su na žalost pod ogromnim uticajem medija, a razlog za modu kakva je trenutno kod nas je definitivno estrada takva kakva jeste.

Koliko vremena potrošite na kreiranje a zatim i izradu odeće, gde pronalazite inspiraciju?

Vreme koje ulažem u kreiranje i izradu odeće je toliko dragoceno i posebno. I to je sigurno najlepši i najkreativniji deo ovog posla, od odabira materijala do krojenja i same izrade odeće. A da me inspiriše može bilo šta i smatram da mene inspiracija pronalazi, a ne ja nju!

S obzirom da ste kreator, koliko vodite računa o svom autfitu?

O svom stilu vodim računa, umereno i sve zavisi od situacije. Najveći deo dana sam u radionici, a posle toga sa svojim kćerkama koje su još male i zahtevaju ogromnu pažnju i posvećenost, pa smo često u parku, na keju ili dvorištu sa svim mogućim rekvizitima. Tako da je moja odeća prilagođena njima i ostalim svakodnevnim aktivnostima.

natasa3
Nedavno je održan “Lutkart fashion show”, recite nešto o kolekciji koju ste prikazali na poslednjoj reviji?

Ono što ste videli na reviji svakako nije bila jedna kolekcija, iz Lutkart radionice predstavili smo vam sva godišnja doba. Već sam spomenula to da me je za određene modele inspirisala odeća koju je šila moja baka, pre 60 godina. Volim retro modele!

Kakvi su planovi za ovu godinu?

Planovi za ovu godinu su da pronađem veći i bolji prostor za Lutkart show room i da radim vredno kao i do sad!

natasa2

natasa4

natasa6

Fotografija: Irena Savičić
Frizura i šminka: Petar Kostić
Model: Luna Maria Fece

Autor: Nataša Polarecki