Početna Intervju dana NOVI SAD GLEDA JEDNU SLIKU – Žikica Milošević: Novi Sad bi trebalo...

NOVI SAD GLEDA JEDNU SLIKU – Žikica Milošević: Novi Sad bi trebalo da revitalizuje male bioskope poput Tribine mladih

0

Čitaoci portala www.nshronika.rs imaju mogućnost da izaberu “Sliku Novog Sada 2017.” U glasanju će svake nedelje učestvovati i novosadske javne ličnosti.

Svoj glas dao je i Žikica Milošević, glavni urednik magazina “Diplomacy and Commerce” i frontmen grupe “Sputñik”:

Koju od predloženih slika birate za “Sliku Novog Sada”

– Glasam za sliku Sava Šumanović: Doručak na travi

Koju knjigu trenutno čitate?

– Pošto sam pročitao Oldosa Hakslija, “Vrli novi svet” i zaključio da upravo živimo u takvom svetu, počeo sam da čitam logičan nastavak, “Ostrvo” od istog pisca.

Šta sve Novi Sad treba da uradi pre 2021. godine kada je Evropska prestonica kulture?

– Da revitalizuje male bioskope poput Tribine mladih, u kojoj se i sada prikazuju filmovi koji su sjajni, ali za 300 dinara pred praznom dvoranom. Sećam se da sam tamo gledao “Poslednji tango u Parizu” i slične klasike, za današnjih, recimo, 100 dinara. Vidim da se Gradić na Petrovaradinu sređuje, to je odlično. Valjalo bi postaviti spomenike važnim građanima (ne kao u Skoplju), ali Albertu Ajnštajnu i Milevi Marić (to bi bilo turistički sjajno!), Danilu Kišu (imamo sve više izraelskih turista), a ne bi bilo loše vratiti tradiciju iz 2006. i 2007. kad je grad svakog leta imao moderne statue (konji, krave itd.) svuda po gradu. Treba više ulagati u Cinema City, Ulične svirače. Mogao bi se pronaći prostor za “Monmartr” gde bi slikari na ulici prodavali svoje radove, na jednom većem prostoru – videli smo to u Tbilisiju nedavno u parku. Takođe, ja bih stavio ulične table na 4 zvanična jezika Novog Sada: osim srpskog (i hrvatskog jer ima i na latinici), na mađarskom, slovačkom i rusinskom. Prvo, ako ih nema, to je kršenje zakona, a drugo, bilo bi lepo i nikome ne bi smetalo. Makar manjim slovima na ova tri jezika. Eto kako je u Subotici sve to harmonično rešeno. Vredelo bi malo aktivnije promovisati blago koje imamo. Savremeni svet čeka da se dođe k njemu, on ne ide nikome.

Za najlepšu sliku Novog Sada 2017. možete glasati klikom OVDE.

Pobedničku sliku proglasićemo 25. septembra i o njoj govoriti na trećoj regionalnoj književnoj konferenciji #BookTalk2017, 29. septembra, u Novom Sadu. Informacije na www.color.rs/booktalk2017