Početna Intervju dana Rastko Ulić: Angažovanje kao potreba!

Rastko Ulić: Angažovanje kao potreba!

rastkooo1

Prošle godine se rodila ideja da se oformi novi Rotary klub Alma Mons, oko kojeg je okupljeno 26 mladih ljudi, stručnjaka u svojim profesijama i dostignućima, koji su prvenstveno dobri ljudi..“, kaže za naš portal Rastko Ulić predsednik Rotary kluba Alma Mons. Ulić je svojim visokim dostignućima u profesionalnom i edukativnom smislu, postao član rotarija još sa nepunih trideset godina.
Danas se može pohvaliti svojim zavidnim radnim iskustvom u velikim firmama, poput Studio Moderne, Telenora, Delhaize Group, u kojima je bio na direktorskim pozicijama kada je marketing u pitanju i razvijao marketinšku strategiju na regionalnom podrucju.
Čovek koji iznad svega voli putovanja, u svemu pronalazi čarobnost života i kako kaže, najviše uživa sa svoje tri princeze: „Smejemo se dosta, a u današnje vreme, osmeh je luksuz!

Kako ste se zainteresovali za marketing?

Diplomirao sam na predmetu psihologija sporta, a ono što me je najviše fasciniralo u toj oblasti je bio fenomen ponašanja, kako pojedinca, tako i mase. Nakon toga su usledile postdiplomske studije Ujedinjenih Nacija za menadžment! Paralelno s tim, čast mi je bila da budem u timu koji je učestvovao u pravljenju EXIT festivala 2000. godine, i tako je sve počelo! Zatim je usledio poziv Baneta Brkljača, čoveka i profesionalca kojeg neizmerno cenim, i odlazak u Studio Modernu. Tipično za Baneta, bacio me je u vatru. I na tome sam mu zahvalan. Ozbiljno iskustvo, velika škola i svakodnevni izazovi. Na toj poziciji sam proveo skoro tri godine. Nakon toga je usledio odlazak u konsultantske vode, a 2006. godine odlazim u Telenor kao direktor CRM-a, a potom u Delhaize kao potpredsednik za marketing i strategiju. Date okolnosti i iskustvo koje sam stekao, logično su me usmerile ka preduzetništvu i trenutno sam u toj oblasti. Posedujem neverovatnu strast prema poslu, novim izazovima i radu sa ljudima! Moja orjentacija ka marketingu je išla paralelno, poslovnim angažovanjem i konstantnom edukacijem i smatram da je to formula uspeha za svakog mladog čoveka! Generalno, ponosan sam što je moj razvojni put obeležilo više različitih industrija, velikih škola, ozbiljnih zadataka i prelepih putovanja.

Da li je neko od tih putovanja ostavilo poseban utisak na vas?

Obožavam da putujem, i skoro da u svakom mestu pronađem nešto što me privlači da se opet vratim… Tako da sam večiti povratnik u Njujork , Madrid je isto jedan od gradova koji me opčinjava, Singapur je destinacija u koju bi se vratio, pa čak i živeo.. Svako putovanje je lepo, bitno je naravno, kojim povodom ideš i sa kim, ja imam tu sreću da u većini mesta u koja odem pronađem nešto posebno, što me oduševi..

rastko 4

Život u inostranstvu, da li je to bila opcija?

Želju da se preselim negde u inostranstvo dobijem svaki dan, kada otvorim novine, ali samoostvarenje i nada da će ovde biti bolje i neki bunt, još uvek me drže na ovim prostorima. Trudim se da negujem i vidim lepe stvari u Novom Sadu, Beogradu i svuda gde putujem i gde imam neke drage ljude, to su sidra koja me drže.. Sa druge strane, sistematski sam svaki dan u dilemi da li moja deca treba da odrastaju ovde..

Predsednik ste Rotary kluba Alma Mons. Kako je uopšte došlo do vašeg angažovanja u toj organizaciji?

U ovu organizaciju sam ušao sa nepunih trideset godina. Raduje me činjenica da sam bio jedan od osnivača prvog muško-ženskog Rotary kluba (Novi Sad- Dunav) u Srbiji. Rotarijanstvo je veliko zadovoljstvo ali istovremeno i velika obaveza, kako kaže i načelo „druženje kroz služenje“!
Prošle godine se rodila ideja da se oformi novi Rotary klub Alma Mons, oko kojeg je okupljeno 26 relativno mladih ljudi, vrhunskih stručnjaka u svojim profesijama i dostignućima, koji su prvenstveno dobri ljudi. Svima je zajednički cilj, da svojim zalaganjem učine korisne stvari za našu lokalnu zajednicu, i u tom pravcu je usmereno naše delovanje.

rastkoooo

Nedavno ste uz podršku još tri Rotary kluba imali jednu lepu akciju sadnje drveća u Novom Sadu. Recite nam nešto više o tome?

Sa ponosom mogu da kažem da smo uradili jednu jako lepu stvar za naš grad i našu decu!
Udruženim snagama sa još tri Rotary kluba, koja su podržali našu inicijativu, zasadili smo 70 stabala na ostrvu na Bulevaru Evrope. JKP „Gradsko zelenilo” nam je maksimalno izašlo u susret i ovom prilikom bih hteo da im se zahvalim na tome.
Sasvim sam siguran da će sledeće godine, kada otvorimo ovu akciju za sve naše sugrađane, biti posađeno još više stabala. Ove godine smo drveće koje je posađeno posvetili našoj deci! Mislim da je iz nas progovorilo nezadovoljstvo onog šta smo zatekli i želja da ostavimo nešto iza nas. Za deset godina već možemo imati hiljadu stabala više, a to je veliki uspeh, za čije je ostvarenje potreban samo jedan dan u godini… a šta ćemo sa onih 364 dana i šta bi sve mogli da uradimo??

Na koje segmente je usmereno delovanje Rotary kluba Alma Mons?

Naše delovanje je najvećim delom usmereno na kulturu i edukaciju. Pomogli smo neafirmisane pozorišne trupe koje rade sa mladima, od „ Novosadskog novog teatra“ do „Ludifiko” centra . Imali smo dva velika događaja u prethodnom periodu, golf turnir i aukciju vina u Galeriji Matice srpske. Sledeći događaj će biti upriličen 16. maja, veliki rotary teniski turnir u centru Novog Sada. U načelu, delovanje Alma Monsa je miks mobilisanja velikog broja ljudi sa ciljem da se uradi nešto korisno za naš grad. Nedavno sam video na Facebook-u lepu akciju da se očisti Ribarac. Ne znam ko je organizator, ali je ideja odlična i pozvao bih sve naše sugrađane da se odazovu i 19. aprila odvoje dva sata svog vremena da zajedničkim snagama ulepšamo ribarsko ostrvo..

rastko fotka za intervju

Imate li neke fetiše i u čemu uživate?

Pored putovanja, obožavam da kuvam! Godinama učim o kuvanju i vinima, i shvatam da što više učim manje znam. Ljubitelj sam skijanja i jedrenja. Ispunjava me kuvanje sa mojom decom, druženje sa prijateljima.
A najveća čar i uživanje je vreme koje provodim sa moje tri princeze.. smejemo se dosta, a u današnje vreme osmeh je luksuz!

Šta vama predstavlja Novi Sad?

Kuću, dom, geografsku odrednicu.. Mesto iz kojeg volim da odem i u koje volim da se vratim. Predstavlja mi neku setu zbog onog što je ovaj grad nekada bio, ali ne u smislu žala za prošlim vremenima, već za onim šta bi ovaj grad mogao da bude. Novi Sad su prijatelji, neka meni draga lica, ono što je bila ulica Laze Telečkog.. Dunav, picigen na Štrandu, Oficirac, Podgradje, lorum i odbojka. Novi Sad je i Žuta kuća, Mašinac, Contrast…. Volim Novi Sad jer je gornjak a Ne teksas jakna! Istovremeno taj Novi Sad predstavlja i kukavičluk, gard, pa čak i manjak solidarnosti više nego ikad!

Autor: Bojana Šević