Početna Intervju dana Srđan Šveljo: Danas postoji veća sloboda i originalnost pri izboru stila za...

Srđan Šveljo: Danas postoji veća sloboda i originalnost pri izboru stila za matursku fotografiju

0

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od ove godine Color Media Communication i portal nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Fotografije svih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu objavićemo na Fejsbuk grupiIzbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Za najkreativniji maturski tablo glasaće stručni žiri sastavljen od fotografa, grafičkih dizajnera i predstavnika medija kao i sami korisnici društvene mreže Fejsbuk. Ovim povodom razgovarali smo sa Srđanom Šveljom, radio voditeljem, modnim urednikom i dizajnerom, članom stručnog žirija.

Modni stil se vremenom znatno promenio, kao i izgled maturskih tabloa, ali sigurno postoji neka odevna kombinacija koja je u svakom trenutnu najbolji mogući izbor za savršenu matursku fotografiju. Koja je to odevna kombinacija?
– Definitivno se mnogo toga promenilo od mog maturskog tabloa do danas. Ono što me raduje jeste sve veća sloboda i originalnost kada je u pitanju stil za matursku fotografiju. Ne postoji savršena kombinacija u kojoj bi svi izgledali podjednako dobro, uniformisanost je nekada bila simpatična, ali sada malo bode oči. Tako da kombinacija koja na najbolji način predstavlja osobu je ona prava!

Šta je u vaše vreme podrazumevala priprema za matursku fotografiju i matursko veče, i koliko se to sve u današnje vreme promenilo?
– To je bila velika i bitna stvar za svakog od nas tada i to je ono što se nije promenilo. Sam trenutak završetka škole i matura su neki znak da počinjemo da živimo život odraslih i zrelih odgovornih osoba. Tada je priprema bila ozbiljna za fotografisanje, sećam se ja sam smislio styling momcima imali smo pored bele košulje i sivog sakoa, crnu leptir mašnu na koju sam zašio lance koji vise, za to vreme kraj osamdesetih bilo je vrlo originalno i drugačije. Same pripreme za matursko veče bile su dug proces, radilo se na stajlingu i na tome da se ostavi utisak. Moja kombinacija je bila crno crveni pepito sako, crne pantalone, bela košulja, satenski crni pojas i leptir masna.

Današnja omladina troši sve više novca na svoj izgled, pa tako i na stajling za matursku fotografiju, a posebno za matursko veče. Da li kreativna, upečatljiva i jedinstvena modna kombinacija mora obavezno biti i skupa ili postoje neki “jeftini” trikovi kako da svaki stajling “ostavi bez daha”?
– Zabluda je da se mora potrošiti ogroman novac za matursko veče, ali opet se troši. Mnogi se zalete, mnogo je promašaja, neusklađenosti sa godinama, građom, frizurom, imam utisak da se preteruje i da se po svaku cenu ulaže bespotreban trud da se ostavi utisak. Lepota je u samim maturantima, njihovim godinama i izazovima koji ih očekuju i mislim da treba da ostanu dosledni sebi, svojoj ličnosti, priči. Pa tako i modno da predstave sebe i sve ono što vole što ih čini sretnim, to nije lako, ali nije ni skupo.

Kada danas pogledate Vašu matursku fotografiju i tablo Vaše generacije, šta prvo pomislite?
– Kada pogledam moju sliku i tablo mogu samo da kazem da sam zadovoljan i da bolje tada u to vreme ne bih smislio kako da se obučem. Dopada mi se i dan danas!

Pet prvoplasiranih tabloa po oceni žirija dobiće ocene od 1 do 5. Isto tako, pet prvoplasiranih tabloa po oceni korisnika društvene mreže Fejsbuk – dobiće ocene od jedan do pet.
Pet razreda sa najvećim ukupnim brojem bodova dobijaju vredne nagrade:
1. mesto – Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/ + ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
2. mesto – Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/
3. mesto – Ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
4. mesto – Ulaznice za bioskop „Arena Cineplex“ (po dve ulaznice za svakog učenika)
5. mesto – Dva pića po izboru na otvaranju „Štrand Summer Festu“ za svakog učenika.

Proglašenje pobednika održaće se na otvaranju „Štrand Summer Festa“ na novosadskoj plaži Štrand u subotu 29. juna 2019. godine u 20.00 časova.

Foto: Facebook/@srdjan.sveljo