Početna Intervju dana Srđan Vorgić: Dobar bend je homogena celina koja prenosi pozitivnu energiju

Srđan Vorgić: Dobar bend je homogena celina koja prenosi pozitivnu energiju

1

Inspiracija bend

Sa namerom da sviramo pop, rok i stranu muziku, grupu smo osnovali kao srednjoškolci, a trenutno nas je petorica. Od samih početaka, kada smo nastupali sa hitovima ‘Smaka’ i ‘Ju grupe’, preko balada Dina Merlina, Tošeta Proeskog i Tonija Cetinskog, može se reći da nam je danas cilj da napravimo dobru atmosferu na nastupima, fokusirajući se na ono što publika najviše traži po klubovima u kojima nastupamo. Energičnost na bini je prva asocijacija na naš nastup“, rekao nam je na početku razgovora Srđan Vorgić, frontmen benda „Inspiracija“, koji godinama nastupa u nekim od najprestižnijih klubova. „Đardino“, „Kasina“, „River“, a u narednom periodu i beogradska „Gradska kafana“ samo su neke od lokacija na kojima možete čuti ove momke. U razgovoru za NSHroniku, Srđan je podelio svoja iskustva i mišljenje o trenutnoj situaciji na muzičkoj sceni u Srbiji.

Insipracija Blanko.Still005

Koliko su se zahtevi publike promenili od perioda kada ste počeli da svirate po klubovima, do danas?

Počeli smo sa svirkama u Novom Sadu, kasnije i po drugim gradovima u Vojvodini, gde smo se vremenom izdvojili zahvaljujući odličnim nastupima. Od popa i roka, stranih evergrinova, do Džejevog „Sunca ljubavi“, došli smo do toga da nam je najbitnije da se napravi dobra atmosfera koja će odgovarati tebi kao izvođaču, publici i gazdi lokala. Da li će se to realizovati uz pesme Ace Lukasa, Cece, Ane Nikolić, Tropiko ili Leksington benda, zavisi od trenutnog perioda, odnosno od toga ko je aktuelan i čija pesma je hit. Klubovi izumiru, grade se kafane, pa smo tu u ozbiljnom problemu, s obzirom na to da smo mi klupski bend.

Insipracija Blanko.Still037

Šta je potrebno da bi bend stekao popularnost i održao se na muzičkoj sceni u Srbiji?

Potrebna su konstantna ulaganja, kvalitetna poznanstva i repertoar, luda sreća i ono ključno – jedna pesma koja će postati zaštitni znak, odskočna daska za sve naredno što ćete stvoriti. Svi vodeći bendovi danas su karijeru započeli pesmom po kojoj su prepoznatljivi. Kada je investiranje u pitanju, novac se troši na opremu, na skupe mikrofone, klavijature, bubnjeve, jer kvalitetan bend mora posedovati iste takve instrumente. Važno je biti harizmatičan i svoj, izdvojiti se od ostalih.

Insipracija Blanko.Still044

Po čemu se „Inspiracija“, pored energije, izdvaja od ostalih bendova?

Momke u bendu nikada ne bih menjao, oni su skoro savršeni i posvećeni muzici. Svako ima svoje ideje, ali nisu drčni, napadni, ne izvoljevaju. Trudim se da ih ojačam, jer smo svi drugačije životno napravljeni. Najbitnije nam je da ostanemo dosledni sebi, ne dozvoljavamo da se prema nama ophode neprofesionalno. Ne bih prihvatio da moj bend spava na prljavom i da nema gde da se istušira i odmori posle svirke.

Šta vam je uvek na umu tokom nastupa?

Vodimo računa o ozvučenju, muzici, dobrom raspoloženju, energiji, da budemo homogena, uvežbana ekipa. To se postiže ne pojedinačnom vežbom, jer svi možemo biti sjajni pojedinci, nego timskim radom koji rezultira da zvučimo kao jedno. Ljudsko uho možda ne prepoznaje C-mol ili A-dur, ali prepoznaje disharmoniju i probleme sa mikrofonijom. Treba obratiti pažnju na izgled, jer nije isto obući scensku i sportsku majicu na nastup, koliko god da ti lepo stoje ili izgledaju. Hari Mata Hari je jednom rekao „Bilo pet ili 105 hiljada ljudi, moraš se ponašati kao da pevaš za njih milion“. Ne mogu da sviram svoje pesme, ne mogu da tražim neke aplauze, ne mogu da najavljujem pesme, ali mislim da je bitno uvek biti u pripravnosti kada dođe trenutak za slavu.

Insipracija Blanko.Still046
Snimili ste duet pesmu „Milimetar tvoje kože“ sa Milenom Ćeranić. Kako je došlo do saradnje?

Milenu sam upoznao u Novom Sadu. S obzirom na to da je vrckava, vesela i da nam je bila potrebna ta suva energija koju ona poseduje, odlučili smo da je pitamo da li je zainteresovana za saradnju. Ovaj duet je trebalo da se uradi s Milenom za Pinkov festival, ali pošto je ona već za to imala pesmu, onda smo malo odložili snimanje. Plan nam je da duet sa Milenom promovišemo do kraja godine, da bismo u januaru, početkom februara, promovisali drugu pesmu, takođe duet. Za 15 dana, 600.000 pregleda od jednog anonimnog benda i Milene Ćeranić je lep uspeh, za mesec dana mislim da broj pregleda može dostići i milion. Trenutno je trend da se prave singlovi, do momenta dok ne napraviš mega hit. Kad napraviš mega hit, koji će se puštati na svakoj radio stanici, televiziji i nastupu, to znači da je pesma prošla. Mi verujemo u ovu pesmu.

Insipracija Blanko.Still031

Gde vas publika može slušati u narednom periodu?

Četvrtkom ćemo najverovatnije svirati u „Kućerdi“ u Novom Sadu, od 16. oktobra počinjemo svirke u Gradskoj kafani u Beogradu. Takođe, u planu su nam Tivat i Podgorica, eventualno još neki gradovi u Crnoj Gori.

Autor: Maja Guzijan, NsHronika.rs

1 KOMENTAR

Comments are closed.