Početna Intervju dana “Svet u 2021.”: Ambasador Španije – Izvanredna saradnja država članica EU tokom...

“Svet u 2021.”: Ambasador Španije – Izvanredna saradnja država članica EU tokom korona krize

0

„Svet u 2021.“ jedna je od najstarijih konferencija kompanije Color Media Communications i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o političkom, poslovnom, i društvenom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja u narednoj godini.

Konferencija će se održati 15. decembra 2020. u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Zbog epidemiološke situacije u zemlji svi zainteresovani gledaoci događaj će moći da prate online preko live streama na Youtube i Facebook kanalu Color Media Communications.

Učesnici konferencije, ove godine će, kroz panele i studije slučaja pokušati da daju odgovore na pitanja sa kakvim se izazovima susreće zatvorena Evropa, kakve su posledice globalne pandemije na svetsku ekonomiju i kako je prevazići, sa čime se susreo zdravstveni sektor globalno i lokalno, kakve su posledice pandemije na ranjive grupe u društvu kao i kakva je kultura u doba pandemije.

Ovim povodom, svoje iskustvo i utiske tokom korona krize prenosi nam Nj. E. Raul Bartolome Molina, ambasador Španije.

„Epidemija se poklopila sa mojom prvom godinom kao ambasadorom Španije u Srbiji, što je poremetilo mnoge planove koje sam želeo da ostvarim tokom mog boravka ovde, tako da se nadam da će mi 2021. dozvoliti da pokrenem te projekte. A iz ličnog ugla – da će mi doneti mogućnost da nastavim da upoznajem ovu divnu zemlju i region Balkana“, kaže ambasador Španije u Srbiji, Nj. E. Raul Bartolome Molina, koji je za ovogodišnje izdanje magazina „Svet u 2021“ pisao o izazovima zatvorene Evrope, ograničenju kretanja ljudi i robe, predviđanjima za narednu godinu, kao i odgovoru Španije na krizu.

Izazovi zatvorene Evrope

– Mera izolacije koju je nametnula pandemija korona virusa je, u suštini, kontradiktorna, budući da direktno pogađa temeljne stubove evropskog projekta zasnovanog na četiri slobode unutrašnjeg tržišta i na slobodnom kretanju ljudi.

Međutim, smatram da ograničenja mobilnosti između država članica čine da još više cenimo evropski projekat – posebno mlade generacije koje nisu upoznale nekadašnju Evropu sa granicama. Nakon gotovo 30 godina unutrašnjeg tržišta mi Evropljani smo verovali da je slobodno kretanje nešto što nam je samo po sebi dato.

S druge strane, udarac na ekonomiju je znatan. Prvo, po svojoj snazi (ukupno gledajući, očekuje se da BDP Evropske unije bude smanjen 7,4% u 2020) i, drugo, zato što nejednako pogađa države članice, tako da je moguće predvideti da ni oporavak neće biti jednak za sve.

U svakom slučaju, ova zdravstvena kriza je pokazala da evropska solidarnost nije neki apstraktni pojam, već realan i opipljiv. I to ne samo zbog značajnih fondova koji su dogovoreni nego i zbog izvanredne saradnje između država članica tokom najgorih trenutaka krize. Povratak mnogih građana njihovim kućama bio je moguć zahvaljujući solidarnosti 27 zemalja EU, kao i koordinaciji delegacija EU u trećim zemljama.

Predikcije za 2021. i poređenje sa krizom iz 2008.

– Mislim da ne preterujem ako kažem da većina nas želi da se završi ova 2020. i da sve nade polažemo u 2021. Nadamo se da će efektivna i bezbedna vakcina stići u prvoj polovini 2021. i da će to omogućiti postepeni povratak na normalan život, kako u našem privatnom i poslovnom životu, tako i u pogledu ekonomije.

Možda je nezahvalno govoriti o tome da li je ova kriza manja ili veća od one iz 2008. Mislim da je važno, nezavisno od toga, to što danas imamo mehanizme kojima možemo da odgovorimo i da ublažimo efekat pandemije na našu ekonomiju, a koje nismo imali pre deset godina. Osim toga, EU je sada svesna da su za efikasno suočavanje sa krizom neophodni jedinstvo i solidarnost.

Odgovor Španije na krizu

– Kao i sve zemlje, odgovor Španije je evoluirao tokom poslednjih meseci. Iako je jedna od zemalja sa najvećim brojem preventivnih mera i iako ih stanovništvo poštuje (dovoljno je prošetati po bilo kom španskom gradu, pa se uveriti da se rigorozno poštuju mere prevencije), činjenica je da se sada čine napori da se u najvećoj mogućoj meri održi ekonomska aktivnost. To je moguće, između ostalog, zahvaljujući masovnom testiranju stanovništva, što omogućava da se blagovremeno uoče i izoluju zaraženi i njihovi bliski kontakti.

– EU je sada svesna da su za efikasno suočavanje sa krizom neophodni jedinstvo i solidarnost – ističe ambasador Španije.

Generalni pokrovitelj događaja je kompanija Mozzart. Konferenciju su podržali: Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i spocijalna pitanja Republike Srbije, Evropska investiciona banka, Srbijagas, Coca Cola i NCR.

Više informacija se nalazi na sajtu: www.communications.rs/svetu2021

Ukoliko ste zainteresovani da pratite događaj možete se registrovati putem linka.