Početna Intervju dana “Svet u 2021.”: Ivica Dačić – Članstvo u EU je naš glavni...

“Svet u 2021.”: Ivica Dačić – Članstvo u EU je naš glavni spoljnopolitički prioritet

0

„Svet u 2021.“ jedna je od najstarijih konferencija kompanije Color Media Communications i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o političkom, poslovnom, i društvenom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja u narednoj godini.

Konferencija će se održati 15. decembra 2020. u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Zbog epidemiološke situacije u zemlji svi zainteresovani gledaoci događaj će moći da prate online preko live streama na Youtube i Facebook kanalu Color Media Communications.

Učesnici konferencije, ove godine će, kroz panele i studije slučaja pokušati da daju odgovore na pitanja sa kakvim se izazovima susreće zatvorena Evropa, kakve su posledice globalne pandemije na svetsku ekonomiju i kako je prevazići, sa čime se susreo zdravstveni sektor globalno i lokalno, kakve su posledice pandemije na ranjive grupe u društvu kao i kakva je kultura u doba pandemije.

Ovim povodom, razgovarali smo sa Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine Republike Srbije koji će otvoriti konferenciju:

– Zaslužujemo da se mnogo brže krećemo ka članstvu u EU i mnogo smo spremniji za to nego što pokazuju zvanični rezultati. Nadam se da već gledamo u leđa ovoj krizi koju je izazvala pandemija virusa i da smo na putu da uskoro potpuno normalizujemo naš svakodnevni život. Ne možete da birate kada će kriza nastupiti, ali možete za nju da budete dobro pripremljeni, a Srbija jeste spremno i dočekala krizu i upravljala njom – poručuje Dačić.

Izabrani ste za predsednika Skupštine Srbije u godini u kojoj smo se suočili sa nezapamćenom krizom. Kakve izazove vidite na novoj poziciji?

– Srbija je pokazala da je spremno dočekala krizu, i kada je reč o zdravstvenom sistemu, a posebno sa ekonomskog aspekta. Već sada se prave bilansi kako je koja država upravljala krizom i Srbija je tu u samom evropskom vrhu, što potvrđuje i Evropska komisija. Veliki izazovi su još pred nama, i biće potrebno još truda i dobrog planiranja da sa što manje posledica izađemo iz ovog uzburkanog perioda i nastavimo dinamičan razvoj.

Prvi put u istoriji imamo situaciju da je kriza pogodila sve delove sveta, svaku državu i naciju. Kako niko nije imao iskustvo sa ovakvom situacijom, a nije mogao ni da je predvidi, uspešniji će biti oni koji su bili uporni i kreativni. Srbija je kao država pokazala svoju veliku stabilnost, ogromnu solidarnost između građana, ali i između države i građana, što će biti važan kapital za period pred nama. Nismo dozvolili da kriza zaustavi neke od najvažnijih političkih i ekonomskih procesa, mi smo prvi u Evropi uspešno sproveli parlamentarne i lokalne izbore usred pandemije, a posle nas su to uradile mnoge druge zemlje, poput Poljske, Hrvatske, Crne Gore…

Sa kakvim izazovima se generalno susreću parlamentarci u Srbiji i koliko je važan parlamentarizam?

– Shvatam kao veliku čast to što sam izabran za predsednika Narodne skupštine, to je najviša i najodgovornija funkcija koju obavljam, a podsećam da sam bio i predsednik Vlade, njen prvi potpredsednik, ministar unutrašnjih i spoljnih poslova. Parlament je srce demokratskog života svake zemlje, to je mesto gde se prelamaju mišljenja i volje svih naših građana i donose se odluke koje se odnose na sve nas. Ja sam tokom cele svoje političke karijere, koja nije kratka, bio biran za poslanika i veoma dobro znam kolika je to odgovornost.

Parlament danas je drugačiji od onog od pre 28 godina, daleko je uticajniji, neuporedivo efikasniji, transparentnost je potpuna. Mi danas imamo i obavezu da mnogo brže donosimo odluke, a da u isto vreme ne narušimo demokratske standarde parlamentarizma. Izazovi koje donosi savremeno doba su takvi da traže brzinu, efikasnost uz maksimalno poštovanje demokratske procedure. Kao predsednik Parlamenta obavezao sam se na samom početku rada da ćemo raditi maksimalno efikasno, i to se sada već vidi.

Kako ocenjujete napredak Srbije na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji i šta se može ubrzati?

– To je dvostrani proces. Ima stvari koje možemo da ubrzamo, ali dosta toga je i do EU. Kao ministar spoljnih poslova, a i sada na čelu Narodne skupštine, imam odličan uvid u naš pristupni proces i moram da kažem da zaslužujemo da se mnogo brže krećemo ka članstvu u EU i da smo mnogo spremniji za to nego što pokazuju zvanični rezultati. Imam utisak da nas EU mnogo sporije prihvata nego što smo mi spremni da joj se pridružimo, konkretno, broj otvorenih poglavlja trebalo bi da bude mnogo veći od dosadašnjih 18.

EU je čitavu prošlu godinu provela u svojim izborima, pa u konstituisanju svojih institucija, što je proces našeg pridruživanja stavilo u drugi plan. Ovu godinu je pojela korona, a za sve to vreme Srbija je ispunjavala kriterijume iz pregovaračkih poglavlja i išla napred. Mi ne odustajemo od tog cilja, članstvo u EU je naš glavni spoljnopolitički prioritet i ja očekujem njegovo ubrzanje već u narednoj godini. Za to smo spremni i na tome vredno radimo.

Šta biste izdvojili kao najvažnije kad je u pitanju usvojeni budžet za 2021. godinu?

– Budžet i ove godine donosimo na vreme i u redovnom postupku. On odražava dobro stanje naše ekonomije, uprkos jakoj i dugotrajnoj pandemijskoj krizi, ali što je još važnije odražava našu želju da nastavimo da investiramo i da idemo ka još dinamičnijem razvoju nego do sada.

Budžetom je predviđeno i povećanje penzija, kao i plata u javnom sektoru, pre svega u zdravstvu, a u isto vreme i smanjenje javnog duga. Predviđene su i nove poreske olakšice na zarade, što će dodatno rasteretiti privredu i poboljšati uslove za zapošljavanje. Budžet za 2021. prati očekivanja da ćemo posle saniranja krize nastaviti dinamičan razvojni ciklus i imati veći obim SDI.

– Parlament je srce demokratskog života zemlje, to je mesto gde se prelamaju mišljenja i volje svih građana i donose odluke koje se odnose na sve nas – ističe Dačić.

Generalni pokrovitelj događaja je kompanija Mozzart. Konferenciju su podržali: Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i spocijalna pitanja Republike Srbije, Evropska investiciona banka, Srbijagas, Coca Cola i NCR.

Više informacija se nalazi na sajtu: www.communications.rs/svetu2021

Ukoliko ste zainteresovani da pratite događaj možete se registrovati putem linka.