Početna Gradske teme Scenski dizajn u Srbiji i regionu: Onlajn simpozijum “Prakse scenskog dizajna –...

Scenski dizajn u Srbiji i regionu: Onlajn simpozijum “Prakse scenskog dizajna – ka novom bijenalu“

0

Kakve se promene dešavaju u pozorišnim, vanpozorišnim i izlagačkim praksama scenskog dizajna u Srbiji i regionu? Da li promene prati i podizanje kapaciteta pozorišne produkcije i koliko kroz obrazovanje može da se menja profesionalna praksa? To su samo neka od pitanja koja će pokrenuti regionalni onlajn simpozijum „Prakse scenskog dizajna – ka novom bijenalu“ koji zajedno pokreću Odsek za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu. Simpozijum će biti organizovan od 17. do 19. decembra i okupiće profesionalce, teoretičare i studente iz domena scenskih i vizuelnih umetnosti, sa ciljem promatranja stanja na sceni i uspostavljanja nove, regionalne platforme u oblasti scenskog dizajna.

Upravo je najznačajnija svetska manifestacija posvećena scenskom dizajnu i prostoru, Praško kvadrijenale, odredila teme regionalnog simpozijuma, zahvaljujući razvoju kustoskih i umetničkih praksi u okviru tog kvadrijenala, koje će ovog puta biti sagledane iz ugla vrednovanja i kritičkog promišljanja svih segmenata profesionalne pozorišne produkcije u Srbiji i regionu.

Simpozijum čini četiri programske celine: Pouke Bijenala, Kako izložiti događaj?, Šta smo naučili u školi? i Budućnost scenskog dizajna:kontekst kao povod ili kao prepreka za stvaranje, a deo će biti posvećen i najmlađima, koji će imati priliku da učestvuju na kreativnoj radionici „Ko hoće da se igra sa nama: scenski dizajn iz ugla najmlađih“.  

Neposredan povod za organizaciju simpozijuma je želja da se preispita potreba za ponovnim uspostavljanjem Bijenala scenskog dizajna, manifestacije čiji su osnivači bili YUSTAT i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu. Bijenale scenskog dizajna nastalo je 1997. godine i trajalo do 2007. godine. Prepoznajući potrebu za vrednovanjem realne pozorišne produkcije, pokrenuta je inicijativa za razgovor o novom, redefinisanom Bijenalu scenskog dizajna koje će, osim pozorišta, moći da obuhvati i različite formate vanpozorišnih i izlagačkih praksi scenskog dizajna. Simpozijum je posvećen individualnim promatranjima, ali i pokušaju zajedničkog mapiranja pojava u domenu profesionalnog rada u pozorišnim, vanpozorišnim i izlagačkim praksama scenskog dizajna u Srbiji i regionu.

Simpozijum će biti realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. Više informacija o detaljnom programu simpozijuma, kao i o mehanizmima prijave na sajtu Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Autor: NSHronika
Foto: Promo