Početna Intervju dana “Svet u 2021.”: Maja Gojković – Uključivanje svih kapaciteta doneće napredak u...

“Svet u 2021.”: Maja Gojković – Uključivanje svih kapaciteta doneće napredak u oblasti kulture

0

„Svet u 2021.“ jedna je od najstarijih konferencija kompanije Color Media Communications i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o političkom, poslovnom, i društvenom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja u narednoj godini.

Konferencija će se održati 15. decembra 2020. u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Zbog epidemiološke situacije u zemlji svi zainteresovani gledaoci događaj će moći da prate online preko live streama na Youtube i Facebook kanalu Color Media Communications.

Učesnici konferencije, ove godine će, kroz panele i studije slučaja pokušati da daju odgovore na pitanja sa kakvim se izazovima susreće zatvorena Evropa, kakve su posledice globalne pandemije na svetsku ekonomiju i kako je prevazići, sa čime se susreo zdravstveni sektor globalno i lokalno, kakve su posledice pandemije na ranjive grupe u društvu kao i kakva je kultura u doba pandemije.

Ovim povodom, naša sagovornica bila je Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka za kulturu i informisanje u Vladi Republike Srbije.

– Moramo čuvati bogatstva prošlosti da bismo gradili izvesnu i kvalitetnu budućnost. Potrebno je zaštititi kulturno nasleđe i dati podršku savremenom stvaralaštvu – poručuje Gojković i dodaje:

– Mnogo je izazova koje sam prepoznala u ovih prvih mesec dana koji se ne tiču samo posledica koje pandemija ostavlja za sobom, a koji su važni za visoku funkcionalnost ustanova kulture kako bi se obezbedila njihova aktivnija uloga u društvenom životu.

Kako izgleda biti na čelu Ministarstva za kulturu i informisanje? Šta je prioritet na vašoj agendi?

– Funkcija ministra kulture i informisanja jedna je od najvažnijih pozicija u državi, to je izuzetna privilegija, ali i ogromna odgovornost. Osnovni zadatak Ministarstva je da jasno uoči koji su aspekti kulture od izuzetne važnosti, pogotovo oni koji imaju uticaj na razvoj čitavog društva. Jedan od prvih koraka koje sam preduzela bio je poziv svim ustanovama kulture da dostave informaciju o reviziji fondova kako bi se utvrdilo tačno stanje kulturne baštine naše zemlje. Očekujem vrlo brzo da će biti završen i rad na nacrtu Zakona o muzejskoj delatnosti, čijim usvajanjem će se unaprediti i urediti oblast zaštite kulturnog nasleđa. To će biti prvi zakon sa kojim ćemo početi mandat, a predstoji nam rad na unapređenju zakonodavnog okvira i u široj oblasti kulture, kao i medija.

Smatram da će ovo Ministarstvo, dok sam ja na čelu, ostvariti vidljivo poboljšanje upravo u delu komunikacije i razmene znanja i uključivanje svih kapaciteta koji mogu da donesu poboljšanje u oblasti kulture.

Kako ocenjujete stanje u kulturi i medijima u ovoj kriznoj 2020. godini?

– Kultura je ne samo zbog svog sadržaja nego, pre svega, zbog potrebe za ljudskim kontaktom i zajedničkim doživljajem ozbiljno pogođena pandemijom. Nedavno sam rekla da mi se čini da pandemija kao da se trudi da uništi i uguši kulturu, ali da smo svedoci toga koliko je kultura žilava, otporna i bori se da pronalazi nove modele komunikacije.

Ipak, ne smeju se zanemariti posledice koje u svemu tome trpe poslanici kulture. Zato je Ministarstvo sa predstavnicima tri sindikata potpisalo dopune Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave, kojim smo predvideli da zaposleni imaju pravo na naknadu plate u visini od 100% prosečne plate ostvarene u prethodnih 12 meseci ukoliko obole od kovida-19.

Ova izazovna godina nije bila laka ni za medije. Optimizam mi uliva činjenica da smo na početku mandata usvojili Akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije i sada je pred nama veliki posao, u primeni ove strategije i izradi seta novih medijskih zakona, čime će, kao što je i prirodno, rukovoditi Ministarstvo kulture i informisanja. Zajedno sa predsednicom Vlade i medijskim udruženjima, kao i drugim partnerima radimo na formiranju Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Vladu Srbije očekuje veoma neizvesna 2021. Šta mislite da li su ciljevi koje je Vlada postavila ambiciozni i da li će pandemija usporiti realizaciju?

– Upravo zbog toga što izazovi pred nama čine budućnost neizvesnom, Vlada Srbije je odlučila da im se suprostavi energičnim i aktivnim pristupom.

U sudaru sa nezapamćenom krizom Srbija je uspela ne samo da pronađe način da ublaži negativne posledice već i da brzo i fleksibilno reaguje i da realizuje projekte koji će imati ne samo privremenu već i trajnu korist za zdravstveni sistem i naše građane. Reagovanje, pre svega, predsednika Srbije Aleksandra Vučića bilo je ne samo brzo već i veoma dalekovido. To se najbolje vidi kroz infrastrukturno ulaganje u zdravstvo i izgradnju bolnica u Batajnici i Kruševcu.

Uverena sam da će se snaga i odlučnost, koju smo nedvosmisleno pokazali u ovoj borbi sa kovidom, jednako pokazati i kada je reč o drugim izazovima, pre svega u borbi protiv protiv organizovanog kriminala, zaštiti naših interesa na Kosovu i Metohiji, kao i borbi za radna mesta.

Kakvi su planovi za narednu godinu kad je u pitanju delokrug rada vašeg Ministarstva?

– Posebno je važno to što je predviđeno povećanje budžeta za kulturu u 2021, posebno u određenim segmentima kao što su sektori kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva i kreativne industrije, tako da naš budžet mogu da ocenim i kao razvojni.

Posebno vidljivo povećanje je planirano za projekat „Gradovi u fokusu“, koji je opredeljen za unapređenje infrastrukture u oblasti kulture u gradovima i opštinama u Srbiji, bilo da je reč o izgradnji novih ili rekonstrukciji postojećih objekata, kao što su centri za kulturu, muzeji, galerije, bioskopi… Upravo jedan od mojih prioriteta biće poseta ustanovama kulture u svakom mestu u Srbiji. Zaista sam ozbiljna u nameri da svaki grad i opština u Srbiji imaju svoje kulturne sadržaje i to pokazuju brojni projekti koje planiramo.

Sledeće godine nas čekaju dalje aktivnosti vezane za projekat „Novi Sad evropska prestonica kulture 2022.“. Izdvojili smo sredstva za obnovu podgrađa Petrovaradinske tvrđave, potom za završne radove na izgradnji Narodnog pozorišta u Subotici, kao i za završetak rekonstrukcije i dogradnje “Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini“. Kreirali smo i novi program „Prestonica kulture Srbije“, sa idejom je da gradovi i opštine konkurišu i realizuju programe iz oblasti savremenog stvaralaštva.

– Ulaganje u kulturu spada među najdugoročnije investicije koje jedno društvo uopšte može da odabere – ističe Maja Gojković.

Generalni pokrovitelj događaja je kompanija Mozzart. Konferenciju su podržali: Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i spocijalna pitanja Republike Srbije, Evropska investiciona banka, Srbijagas, Coca Cola i NCR.

Više informacija se nalazi na sajtu: www.communications.rs/svetu2021

Ukoliko ste zainteresovani da pratite događaj možete se registrovati putem linka.