Početna Politika Omladinci opozicionih stranaka uklonili grafite mržnje sa više lokacija u Novom Sadu

Omladinci opozicionih stranaka uklonili grafite mržnje sa više lokacija u Novom Sadu

0

Omladinci opozicionih stranaka prekrečili su grafite mržnje na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

Akcija uklanjanja poruka prvenstveno nacističkog sadržaja organizovana je na 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, a učestvovali su mladi članovi Pokreta slobodnih građana, Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Saveza antifašista Vojvodine.

Zbog epidemioloških mera radili su u tri odvojena tima sa po nekoliko ljudi koji su obišli više lokacija u Novom Sadu gde su primećeni fašistički i nacistički simboli i poruke mržnje.

Kako su naveli, ovom akcijom želeli su da ukažu da u multietničkom i multikulturnom Novom Sadu i Vojvodini nema mesta za malobrojne neonacističke i klerofašističke grupe i pojedince koji se često predstavljaju kao rodoljubi i patriote, a koji svoje antihumane i anticivilizacijske ideje promovišu ispisivanjem simbola i poruka mržnje.

– Time što smo prekrečili simbole i poruke mržnje na javnim fasadama u Novom Sadu želeli smo da pošaljemo jasnu poruku da ćemo se uvek i svim legalnim načinima borbe suprostaviti zlu koje afirmiše ideologiju krvi i tla – saopštili su omaldinci opozicionih stranaka.

Oni su istovremeno pozvali nadležne organe da ne dozvole bilo kojoj grupi ili pojedincu da raspiruje mržnju i seje strah u društvu, i podsetili su da Novosađani plaćaju rad Antigrafiti jedinice Gradskog zelenila, odnosno gradske vlasti, koja, kako su zaključili omladinci, očito ne radi dovoljno jer i dalje na javnim površinama u Novom Sadu ima simbola i poruka mržnje.

Izvor: 021
Foto: 021