Početna Intervju dana SYNGENTA: Bezbedno hranjenje sveta uz brigu o planeti

SYNGENTA: Bezbedno hranjenje sveta uz brigu o planeti

0

Kompanija „Syngenta“ osnovana je 2000. godine, integracijom delova kompanija „Zeneca“ i „Novartis“. U pitanju je jedna od vodećih svetskih poljoprivrednih kompanija koju čini „Syngenta Crop Protection“ i „Syngenta Seeds“, čija ambicija je da pomogne bezbednom hranjenju sveta uz brigu o planeti. Cilj im je da poboljšaju održivost, kvalitet i bezbednost poljoprivrede zu pomoć inovatinih naučnih rešenja. „Syngenta Crop Protection“ i „Syngenta Seeds“ deo su „Syngenta Group-a“ koja posluje u više 100 zemalja širom sveta i zapošljava više od 49 hiljada ljudi.

Syngenta je lider na tržištu kada je u pitanju proizvodnja sredstava za zaštitu bilja i semena. Šta je ono što ste tokom poslovanja menjali tj. prilagođavali tržištu, a čemu ste ostali verni tokom svih godina poslovanja? Da li su se (i u kojoj meri) menjali zahtevi kupaca?

– Kompanija Syngenta posvećena je tome da milionima poljoprivrednika širom sveta pomogne da postanu bolji prilikom korišćenja ograničenih poljoprivrednih resursa, tj. da proizvedu veću količinu poljoprivrednih proizvoda visokog kvaliteta. Ono što se sve češće menja na tržištu su povećani zahtevi proizvođača za određenim, specifičnim vrstama semena i sredstava za zaštitu bilja u zavisnosti od potreba tržišta, koje diktira kretanje cena određenih poljoprivrednih proizvoda prema svetkom tržištu, s obzirom na to da je Srbija neto izvoznik te robe. Kao visoko profesionalna kompanija imamo dovoljno ljudskih, materijalnih i organizacionih resursa da u svakom trenutku odgovorimo izazovima promena u potrebama naših korisnika – proizvođača hrane. Primera radi, takav je bio slučaj kada je pred sam početak prolećne setve zbog naglog skoka cene na svetskom tržištu došlo do neočekivano visoke traženje za semenom suncokreta kod nas. Kao apsolutni lider u tom segmentu, uposlili smo sve svoje resurse, od proizvodnje, transporta do organizacije distributivne mreže da zadovoljimo tu veliku i iznenadnu tražnju. I naravno, uspeli smo u tome. Sa druge strane, ono što se nikada ne menja kao zahtev tržišta je potreba proizvođača da obezbede sve veće prinose u sve težim klimatskim uslovima. Za to su im potrebna nova rešenja u tehnologiji proizvodnje i sve bolja genetika koja će obezbediti ne samo visoke nego i stabilne prinose. Možemo sa ponosom da kažemo da, kao jedan od svetskih lidera, svake godine našim kupcima obezbeđujemo sve bolje i kvalitetnije proizvode i usluge.

Na globalnom nivou imate zaposlene stručnjake, istraživače, radnike na terenu… Svi oni imaju zaduženja sa zajedničkim poslovnim ciljem. Koji je to cilj?

– “Syngenta” je jedna od vodećih svetskih razvojno istraživačkih (R&D) kompanija u sferi poljoprivrede, koja ima za cilj da pomogne milionima farmera širom sveta da proizvedu zdravstevno bezbednu i kvalitetnu hranu uz konstantne napore da poboljša održivost poljoprivredne proizvodnje.

Koja je tajna balansa između agrobiznisa kao nečega što donosi profit i ekoloških standarda o kojima kao kompanija vodite računa?

– Profitabilnost agrobiznisa je u korelaciji sa ekološkim standardima. Dugoročno gledano, nije moguće ostvariti profit bez poštovanja ekoloških standarda. Na našem tržištu smo prisutni jako dugo i želimo da ostanemo još dugo vremena. Jednostavno, delimo sudbinu srpske poljoprivrede ali i potrošača njenih proizvoda jer smo to i mi sami i trudimo se koliko je u našoj moći da je unapredimo. Stoga ulažemo napore da kroz edukaciju unapredimo ekološku svest prvenstveno naših farmera ali i potrošača hrane, sve to u koordinaciji sa odgovarajućim zvaničnim organima i organizacijama koje se profesionalno time bave. Cilj nam je da obezbedimo produktivnu, ali održivu i regenerativnu poljoprivredu zasnovanu na ekološkim standardima koji vladaju u razvijenim zemljama koje nisu tako daleko od nas.

Podržali ste projekat Izbor za najbolje poljoprivredno gazdinstvo i najboljeg mladog poljoprivrednika u Republici Srbiji za 2022. godinu. Osim zajedničke delatnosti i saradnje, koje vrednosti delite sa ljudima koji se bave privredom? Kako je došlo do saradnje?

– Kompanija “Syngenta” se zalaže za unapređenje poljoprivrede i u potpunosti podržavamo sve mlade ljude koji se bave poljoprivredom. Ovu manifestaciju smo podržavali i u ranijim godinama, tako da smo samo nastavili našu dobru saradnju. Poljoprivredne proizvođače smatramo svojim partnerima sa kojima delimo uspehe, ali i sve izazove koji su prisutni u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, a sve u cilju da obezbedimo doboljno hrane za svetsku populaciju koja se svakim danom sve više uvećava.

Kakva je budućnost poljoprivrede kod nas, u regionu i svetu iz perspektive Syngenta kompanije? Koji su vaši planovi za budućnost, čemu težite i šta je potrebno da biste realizovali ciljeve?

– Poljoprivreda je živa stvar, koja se menja iz godine u godinu. Svedoci smo mnogih izazova koji utiču na poljoprivrednu proizvodnju, kao što su na primer klimatske promene. Kompanija „Syngenta“ intenzivno radi na pronalaženju novih, inovativnih rešenja pomoću kojih će moći da odgovori na sve izazove u poljoprivredi i pomogne našim partnerima, poljoprivrednim proizvođačima, da budu što uspešniji u poljoprivrednoj proizvodnji. Da bi se ovo postiglo, neophodno je obučiti poljoprivrednike kako da se nose sa izazovima koje sa sobom nose klimatske promene, što naši stručni saradnici na terenu svakodnevno i čine tokom rada sa poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Pixabay