Početna IT & Business A1 Telekom Austrija Grupa dobitnik nagrade Leading Lights Award 2020

A1 Telekom Austrija Grupa dobitnik nagrade Leading Lights Award 2020

0

A1 Telekom Austrija Grupa, pod čijim okriljem posluje i Vip mobile, dobitnik je internacionalne nagrade „Leading Lights Awards 2020“. Ovu prestižnu nagradu u kategoriji „Najinovativnija strategija u oblasti AI i analitike“ osvojio je projekat SARA, čiji je razvoj pokrenut u Srbiji, sa ciljem da olakša i ubrza rad na optimizaciji i poboljšanju servisa oslanjajući se na veštačku inteligenciju.

Platformu SARA (Superior Analitics for Radio Access) A1 Telekom Austrija Grupa implementiraće na svim tržištima na kojima posluje, kao podršku za uvođenje i rad RAN mreža grupe, kao i evoluciju 5G tehnologije. U pitanju je AI (veštačka inteligencija) alat koji koristeći napredne algoritme mašinskog učenja i kombinujući više izvora informacija istovremeno, unapređuje servise za skladištenje podataka, dugoročno planiranje kapaciteta i predviđanje resursa potrebnih nekoliko godina unapred za postojeće i nove tehnologije, identifikujući potencijalne smetnje i pružajući adekvatne predloge za najbrže rešenje.

„Vrednost ideje se ogleda u njenoj korisnosti. SARA je odličan primer kako se veštačka inteligencija koristi radi predviđanja kvaliteta usluge, troškova, čak i prihoda pre nego što se mreža i proširi, a to ujedno znači i da će korisnici imati još bolju uslugu zahvaljujući vrhunskoj analitici. Ovo napredno rešenje rezultat je razmene ideja i ekspertize tehnoloških timova u zemljama članicama A1 Grupe i veoma sam ponosan što smo deo projekta koji nas pozicionira kao pionira u razvoju mreže zasnovane na podacima“ – izjavio je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku Vip mobile i A1 Slovenija.

U okviru zvanične online ceremonije, A1 Telecom Austria Group našla se među vodećim kompanijama u industriji koje je program Leading Lights nagradio u 21 kategoriji za izvanredna dostignuća u komunikacionoj tehnologiji, aplikacijama, uslugama, strategijama i inovacijama za sledeće generacije.

Lights Reading

Light Reading je nezavisna B2B platforma digitalnih medija koja pruža svakodnevnu analizu vesti i uvid u globalnu industriju komunikacionih mreža i usluga. Osim što broji više od 500 000 registrovanih kvalifikovanih korisnika, 1,3 miliona pregleda stranica mesečno i 220 000 pretplatnika newsleter-a, Ligt Reading je organizator godišnjih industrijskih događaja, uključujući Veliki 5G događaj, nekoliko ciljanih online zajednica, kao i 5G Exchange, Connecting Africa i Broadband World News, koje još dublje istražuju ključna područja globalne industrije komunikacija zajedno sa vebsajtom Telecoms.com koji obrađuje vesti iz iste industrije.

Vip mobile

Vip mobile je najmlađi mobilni operater u Srbiji koji postavlja nove standarde na tržištu telekomunikacija. Zahvaljujući najsavremenijoj mrežnoj infrastrukturi, Vip korisnicima nudi širok raspon usluga iz domena mobilne komunikacije, kao i digitalnih, data i IT rešenja. Vip je u 2019. godini ostvario udeo na tržištu od 25.2% i zapošljava više od 1.400 stručnjaka sa ciljem da pruži najbolje korisničko iskustvo za više od 2.3 miliona korisnika. U 2019. godini kompanija je ostvarila prihode od 283.8 miliona evra. Svojim odgovornim poslovanjem Vip je prepoznat kao pouzdan partner i incijator brojnih pozitivnih promena u društvu, kao i u oblasti zaštite životne sredine. Sa do sada uloženih više od milijardu evra kompanija predstavlja najveću grinfild investiciju u Srbiji. Vip je i prva Family Friendly kompanija u Srbiji.
Vip mobile je član A1 Telekom Austrija Grupe, vodećeg pružaoca digitalnih i komunikacionih usluga u regionu Centralne i Istočne Evrope sa 25 miliona korisnika u sedam zemalja, prihodima od 4.57 milijarde evra u 2019. godini i više od 18.700 zaposlenih. Grupa je evropska jedinica kompanije América Móvil, jednog od najvećih provajdera telekomunikacionih usluga na svetu.

Za više informacija posetite www.vipmobile.rs i www.A1.group