Početna IT & Business Nemački “Kontinental”, do kraja godine otvara fabriku u Novom Sadu

Nemački “Kontinental”, do kraja godine otvara fabriku u Novom Sadu

0

Nemački “Kontinental”, do kraja godine otvara fabriku u Novom Sadu gde će proizvoditi najsavremenije komponente napredne tehnologije za auto-industriju. Reč je o kompaniji koja u Novom Sadu posluje manje od tri godine, i do sada je u svom Istraživačko-razvojnom centru zaposlila više od 500 visokokvalifikovanih inženjera. Njih 100 posao je dobilo u poslednja 3 meseca, tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Od kada je nemački “Kontinental”, koji u 59 zemalja zapošljava više od 240.000 ljudi, pre dve i po godine otvorio Istraživačko-razvojni centar u Srbiji, Novi Sad našao se visoko na svetskoj lestvici razvoja elektronskih uređaja za auto-industriju.

Stub kompanije u Novom Sadu su mladi inženjeri, a o uslovima je suvišno govoriti.

“Ako kažem da je “Kontinental” jedan od glavnih razloga zašto sam ostala u Srbiji, onda možete da zamislite kakvi su uslovi ovde”, kaže Katarina Ćorćić, inženjer za razvoj algoritama u “Kontinentalu”.

“Ekipa je vrlo mlada, što je jako dobro, lepa je stvarno atmosfera u timu”, kaže Miloš Brankić, inženjer u “Kontinentalu”.

Mladost i ambicioznost, uz poslovni ambijent „na krovu grada“, za koji i stranci kažu da je najlepši u čitavoj kompaniji, siguran je recept za uspeh. To je prepoznalo i rukovodstvo, koje, zbog novih projekata, planira širenje poslovanja.

Do kraja godine, iz nove fabrike u Novom Sadu, put sveta, ka Dajmleru, BMW-u, Ferariju ili Jaguaru, krenuće najsavremeniji sistemi za informisanje u auto industriji.

“To su proizvodi koji su veoma kompleksni i tamo će raditi mnogo inženjera. Mislim da to za Srbiju znači puno, nismo više mesto za jeftinu radnu snagu, nego mesto gde su znanje i nauka predominantne”, kaže Saša Ćoringa, generalni direktor “Kontinentala” u Srbiji.

Srpska pamet, uskoro bi mogla da bude treća u Evropi po broju inženjera u “Kontinentalu”, a po kvalitetu – “Držite se dobro, bićemo prvi. Iako su Nemci najbolji inženjeri sveta, mi ćemo biti prvi”, kaže Saša Ćoringa.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay