Početna IT & Business Obnova razvojnog savetovališta: Najbolji početak za svako dete u Lazarevcu

Obnova razvojnog savetovališta: Najbolji početak za svako dete u Lazarevcu

0

Direktor UNICEF-a u Srbiji, Michel Saint-Lot, i kreator brenda VODAVODA, Vojin Đorđević, danas su posetili Dom zdravlja u Lazarevcu „Dr Đorđe Kovačević”.

U okviru programa saradnje sa Ministarstvom zdravlja posvećenog unapređenju razvoja u ranom detinjstvu, UNICEF pomaže da se ojača sistem pedijatrijskih usluga za podršku i praćenje razvoja, kao i pravovremeno prepoznavanje razvojnih odstupanja i pružanje ranih intervencija u razvojnim savetovalištima.

Kompanija VODAVODA, koja je kroz partnerstvo podržala UNICEF, pomogla je da se za rad razvojnog savetovališta u Lazarevcu nabavi oprema, nameštaj i didaktički materijali.

Veoma nam je važna podrška koju ćemo dobiti od UNICEF-a i kompanije VODAVODA za razvojno savetovalište u našem Domu zdravlja. Pored opremanja nameštajem i didaktičkim materijalima, sprovode se i obuke za pedijatre i zdravstvene saradnike. Tako se unapređuju rad i zajedničko planiranje podrške za uključivanje dece sa smetnjama u razvoju i deci iz osetljivih grupa u zajednicu“, rekao je dr Jovan Milojević, direktor Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ u Lazarevcu.

Usluge razvojnih savetovališta su važne za decu koja žive pod određenim rizicima ili se suočavaju sa teškoćama i smetnjama u razvoju u najranijim godinama života. Rane intervencije mogu u velikoj meri da ublaže razvojne teškoće i spreče njihove dugotrajne posledice.

Naš cilj je da zajedno sa Vladom Republike Srbije ostvarimo kvalitetnije usluge za svako dete. Povećan kvalitet i pristup uslugama za razvoj u ranom detinjstvu, uključujući odgovarajuću ishranu i blagovremenu imunizaciju, važni su za sve, a posebno za romske porodice i porodice dece sa teškoćama i smetnjama u razvoju i invaliditetom. Podrška privatnog sektora je dragocena i mi smo, zahvaljujući toj podršci, do sada obezbedili unapređenje usluga u 11 opština u Srbiji. Zahvaljujemo kompaniji VODAVODA koja je prepoznala značaj ulaganja u decu u najranijem uzrastu“, istakao je Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji.

Siguran sam da mnoge kompanije prepoznaju značaj ulaganja u decu od najranijeg uzrasta jer samo na taj način pravimo najbolji osnov da u budućnosti imamo zdravu i uspešnu naciju. Upravo iz te želje, brend VODAVODA je prepoznao suštinski značaj adekvatne podrške u ovom najranjivijem periodu i da je obezbeđivanje kvalitetne usluge zdravstva za decu i njihove porodice prioritet je svih nas koji možemo da pomognemo da sva naša deca odrastaju u najboljim uslovima. Verujem da će i mnogi drugi prepoznati ovaj značaj, i dati podršku ovakvim važnim projektima“, izjavio je kreator brenda VODAVODA, Vojin Đorđević.

Nakon posete Lazarevcu, direktor UNICEF-a i kreator brenda VODVODA posetili su „Dom Vode“ u Banji Vrujici, gde se flašira VODAVODA.

Verujemo u snagu partnerstava i imamo bogatu istoriju saradnje sa korporativnim sektorom. UNICEF blisko sarađuje sa kompanijama da bismo obezbedili patnerstva koja ostvaruju pozitivne promene za decu, ali i koja utiču na ostvarivanje poslovnih rezultata,“ istakao je Michel Saint-Lot.

Interesi dece i biznisa su povezani: moguće je stvoriti otporna i održiva društva i poslovne sredine samo ako su prava svakog deteta zaštićena.

VODAVODA je ponosna što podržava rad UNICEF-a da dosegne do svakog dete. Samo ako radimo zajedno možemo da izgradimo bolji svet za našu decu“, rekao je Vojin Đorđević.

Programom „Unapređenje primarne zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u najranijem detinjstvu“ u Beogradu obuhvaćeno je 15 domova zdravlja i preko 110.000 dece.

Izvor i foto: UNICEF