Početna IT & Business Pokrajinska vlada izdvojila sredstva i za kurseve programiranja

Pokrajinska vlada izdvojila sredstva i za kurseve programiranja

0

Živimo u vremenu u kom pronalasci i brz napredak tehnologije iz osnove menjaju ne samo okruženje, već i načine ljudskih saznanja. Informacione tehnologije spadaju u jedne od najbrže rastućih grana nauke u svetu, značajnih za razvoj našeg društva i ekonomije. To je prepoznato i u Pokrajinskoj vladi, koja je u okviru finansiranja programa prekvalifikacije, izdvojila sredstva i za kurseve programiranja.

Ljiljana Ćurčić jedna je od 26 polaznika, koji su uspešno završili kurs programiranja. Iako je po struci profesorka fizike, odlučila je da svoju dugogodišnju profesiju zameni programiranjem, jer u toj oblasti je videla budućnost i dobru zaradu.

“Nisam očekivala iskreno da će mi se toliko svideti, i nisam mislila da će mi ići. Misim jeste teško, zahteva puno vremena i svakodnevnog požrtvovanja, međutim sada na kraju kursa kada smo konačno došli do tog kraja vidim sebe u nekoj firmi, nadam se“, kazala je Ćurčić.

Polaznici su prošli kroz 300 sati obuke i time stekli znanja, neophodna za rad u IT sektoru. Stručnjaci ističu da informacione tehnologije omogućavaju brže i kvalitetnije obavljanje pojednih poslova i to na poseban način.

“To je trend koji omogućava na globalnom nivou kompletan ekonomski rast i ja bih rekao da je to horizontalna ustvari delatnost koja je u svim ostalim delatnostima daje svoj doprinos, zbog toga je on toliko važan i zbog toga je važno da mi u Srbiji iskoristimo naš IT sektor, koja uglavnom radni za strana tržišta i razvija neču tudju ekonomiju i da je iskoristimo i primenimo ovde“, rekao je predstavnik Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja.

Srbija trenutno ima istorijski minimalnu stopu nezaposlenosti, a Pokrajinska vlada prepoznala je IT sektor kao jednu od rastućih oblasti, značajnih za razvoj društva i ekonomije.

“Naravno oni koji žele da se zaposle imaju prostora, oni koji žele da steknu nova znanja imaju prostora. Naša ideja jeste da, mi smo i budžet za zapošljavanje povećali za 20 posto u predlogu pokrajinskog budžeta za samozapošljavanje i novozapošljavanje, dakle mi ljudima hoćemo da pomognemo ili da ih poslodavci zaposle“, napomenuo je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

Novi Sad već nekoliko godina važi za prestonicu IT sektora u Srbiji, u kome je zaposlen najveći broj domaćih programera. Prema rečima stručnjaka, svake godine novosadske programerske kompanije zarade i više od 100 miliona evra.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay