Početna IT & Business U Privrednoj komori Vojvodine prezentovana stručna preduzetnička literatura

U Privrednoj komori Vojvodine prezentovana stručna preduzetnička literatura

0

Juče je u Velikoj sali Privredne komore Vojvodine održana prezentacija stručne preduzetničke literature poslovnog konsultanta dr Indire Popadić. Na predstavljanju tri publikacije, odnosno priručnika namenjenih preduzetnicima, poslovnoj strategiji i menadžmentu, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, autorka, kao i priznati stručnjaci u svojim oblastima dali su svoje mišljenje o priručniku i savete za promociju biznisa i preduzetništva.

Pokrajinski sekretar Ivanišević rekao je da je cilj prezentacije sa Privrednom komorom Vojvodine i preduzetnicima da reč “zajedno” dobije značenje.

“Kroz ove priručnike preduzetnici će moći da se edukuju i izbegnu probleme koje prate svaki biznis. Naša ideja je da što više edukujemo ljude koji žele da se bave privredom, bilo kroz saradnju sa akademskom zajednicom i fakultetima, Privrednom komorom Vojvodine, sa autorima koji mogu da ponude kvalitetne priručnike preduzetnicima. Naša uloga kao Sekretarijata je stvaranje okvira za preduzetnike. Svaki posao je putovanje, što bi autorka rekla u svom priručniku. Mislim da smo uspeli da razvijemo preduzetnički duh u Srbiji”, rekao je Ivanišević, završavajući citatom iz jednog od udžbenika da je “svaka godina godina preduzetništva”.

Treće izdanje interaktivnog Priručnika za početnike u biznisu pod nazivom „Uzmite život u svoje ruke – 7 koraka od ideje do realizacije“, čiji je izdavač trećeg izdanja Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam AP Vojvodine.

Prema rečima predsednika PKV, Boška Vučurevića, predstavljanje publikacija namenjenih privrednicima prigodno je u Komori koja tradicionalno predstavlja mesto susreta privrednika, a da je to mesto svih privrednih događaja.

“Ovi priručnici su izuzetno značajni, posebno sa aspekta značaja startap kompanija, mikro, malih i srednjih preduzeća, kojih u Vojvodini ima 98 %, a koji utiču na rast BDP-a sa oko 58 %. Perspektiva je i dalje za MSP sektor, a ovi priručnici su vodič kako da našim preduzetnicima olakšamo pokretanje i održavanje biznisa što kvalitetnije i efikasnije,” rekao je Vučurević i dodao da u Vojvodini radi 67.000 preduzetnika i 36.000 malih preduzeća.

Dr Indira Popadić, autorka priručnika, doktorirala je na Tehničkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, smer inženjerski menadžment, a poslovni je konsultant i mentor. Uz formalno obrazovanje ima tridesetogodišnje iskustvo u preduzetništvu, a osim komercijalnih funkcija obavljala je i funkcije mentora i trenera “vrhunskog” menadžera, kao stručnjak za razvoj prodajne strategije i vodeće prodajne timove – počevši od definicije prodajnog ciklusa, putem komunikacije i pregovaranja, do modeliranja uspešnih prodavaca i razvoja njihovog brenda. Član je Srpske asocijacije menadžera.

Predstavljen je novi priručnik “Formula uspešne prodaje” – interaktivni priručnik koji podučava i vodi preduzetnike da formiraju jedinstvenu prodajnu strategiju, kao i menadžment alat za planiranje i vođenje prodajnih sastanaka pod nazivom “Planer prodaje”.

“Preduzetništvo je blagoslov i prilika za rast. Onog trenutka kada primetiš da si najbolji u okruženju ili promeni okruženje ili nastavi učiti. Održavajući obuke na velikom broju stručnih skupova, imala sam priliku raditi sa mladima, i videla sam da mnogi imaju želju za pokretanjem biznisa, ali da je često prepreka bila: strah, sumnja ili lenjost. Nije važno da li je čaša poluprazna ili polupuna, jer mi smo ta čaša”, poručila je autorka, savetujući da sami odlučimo hoće li nam čaša biti puna ili ne, uzimajući sudbinu i svoj posao u svoje ruke.

Izvor i foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu