Početna IT & Business UNICEF i SGA predstavljaju program o odgovornom gejmingu i deci

UNICEF i SGA predstavljaju program o odgovornom gejmingu i deci

0

U sredu, 2. juna sa početkom u 18 časova, UNICEF u Srbiji i SGA organizuju prvu u nizu konferencija koje će se baviti uticajem gejming industrije na decu i mlade. Konferencije su deo saradnje u okviru strateškog partnerstva koje su SGA i UNICEF započeli prošlog meseca. Događaj možete pratiti u direktnom online prenosu, a registracija je obavezna.

– Kako deca i mladi u Srbiji gejmuju? Kakva su im iskustva na digitalnom igralištu? Koje su im preporuke za gejming industriju?

Odgovore na ova pitanja daće učesnici konferencije Deca i gejming industrija: mogućnosti i izazovi, koju zajednički organizuju Srpska asocijacija industrije video igara (SGA) i UNICEF.

KOVID-19 je prouzrokovao eksploziju u onlajn gejmingu među svim starosnim grupama, ukazujući da je gejming postao centralni element zabave 21. veka i jedna od najbrže rastućih industrija u svetu. Gejming daje deci priliku da se povežu sa prijateljima širom sveta, da nauče da sarađuju sa drugima, steknu nove veštine i da se lepo zabave. Međutim, kao i kod drugih onlajn aktivnosti u kojima učestvuju deca, tokom gejminga mogu se doživeti i negativna iskustva. Zbog toga gejming kompanije imaju odgovornost da oblikuju svoje platforme tako da maksimiziraju pozitivne i da svedu na minimum negativne uticaje na decu.

Srpska gejming industrija tokom poslednjih nekoliko godina beleži snažan rast od više od 20% na godišnjem nivou, dok je broj uspešnih domaćih kompanija sve veći. Obraćanje pažnje na zaštitu prava najmlađih igrača i na društvene aspekte gejminga govori o sazrevanju relativno mladog domaćeg gejming ekosistema, kao i same industrije. U okviru novouspostavljene partnerske saradnje, biće predstavljene najbolje evropske i svetske prakse i istraživanja iz pomenute oblasti, uz učešće gostiju iz relevantnih međunarodnih organizacija.

Na konferenciji će biti predstavljeno i prvo nacionalno istraživanje o uticaju gejming industrije na decu koje je sproveo UNICEF putem svoje U-Report platforme, a na osnovu svojih “Preporuka za onlajn gejming industriju o njenom uticaju na decu”. Uz specijalnog gosta iz jedne od istaknutih evropskih organizacija koje se bave ovom temom, kao i predstavnice UNICEF-a za korporativna partnerstva, dečija prava i biznis, na konferenciji će učešće uzeti i predstavnici industrije, psiholozi i mladi igrači.

Više detalja o temama, govornicima i panelistima iz svetskog i domaćeg gejming ekosistema je u agendi koja sledi, a događaj čiji je domaćin kompanija Nordeus moći će da se prati u direktnom online prenosu putem Zoom platforme..

Registracije su otvorene!

DEČIJA PRAVA I GEJMING INDUSTRIJA: Level 1
AGENDA Konferencije

Sreda, 2. jun – 18 h | Nordeus Auditorijum
Direktan prenos preko Zoom platforme (link za registraciju)
Moderator: Branko Veselinović (RTS)

18.00 Hello to the Kids Gaming World (dobrodošlica i uvodna obraćanja)

Relja Bobić, Programski direktor, SGA
Deyana Kostadinova, Direktorka UNICEF-a u Srbiji
Josianne Galea Baron, Child Rights and Business Specialist, UNICEF Regional Office, Geneva

18.10 PEGI: tools for informed choices by parents and children
Dirk Bosmans, direktor operacija, Pan European Game Information – PEGI

18.25 Kako video igre utiču na decu i mlade?
prof. dr Nataša Krstić (UNICEF konsultant, Fakultet za medije i komunikacije)
Rezultati UNICEF U-Report ankete

18.40 Panel diskusija

Učesnici:
Mihajlo Jovanović Džaril (Fortuna Esports)
Vojislav Milutinović (Two Desperados)
Milica Crkvenjakov (roditelj gejmera)
doc. dr Dobrinka Kuzmanović (psihološkinja, Filozofski fakultet)
Ilija Stojković (17-godišnji gejmer)

19.30 Level 1: completed (kraj događaja)