Početna IT & Business Mladi Novosađani osmislili aplikaciju pomoću koje invalidi mogu pogledom da upravljaju stvarima

Mladi Novosađani osmislili aplikaciju pomoću koje invalidi mogu pogledom da upravljaju stvarima

Ideju koja zvuči kao scenario naučno-fantastičnog filma proveli su u delo 16-godišnjaci i 17-godišnjaci iz Novog Sada, koji su se kvalifikovali za finalno svetsko takmičenje za VR aplikacije koje se održava u Kini

Naime, na nedavno završenom SHack-u, internacionalnom takmičenju u programiranju koje je održano u Novom Sadu, titulu pobednika osvojio je lokalni tim sastavljen od novosadskih tinejdžera, koji je kreirao VR aplikaciju koja ljudima sa teškim invaliditetom (kvadriplegičarima) omogućava upravljanje mašinama i kućnim aparatima isključivo – pogledom.

U osmišljavanju VR aplikacije koja je namenjena ljudima koji su većinski nepokretni, odnosno koji ne mogu da koriste ni ruke ni noge, učestvovali su: Petar Bojanić kao vođa tima, dizajner Lazar Varagić i Nataša Cvijanović, programer.

– Zamisao je da naša aplikacija kroz praćenje pogleda ljudima sa hendikepom olakša i ulepša život. Praćenje pogleda je najbolja opcija zbog toga sto su očni mišići i nervi najizdržljiviji i najočuvaniji kod slučajeva poput paraplegije. VR ili virtual reality aplikacije su one koje ubacuju korisnika u virtuelni svet. Korisnici koriste “headset”(uređaj koji se stavlja na glavu) preko kog ulaze u 3D okolinu gde mogu da se kreću ili rade neke druge stvari. Hoćemo da preko napravimo projekat pomoću koga će ljudi koji ne mogu da se kreću moći da zaključaju vrata, otvore prozor, pale televizore, lampe ili pristupe bilo kom elektronskum uređaju. I to bi radili samo koristeći njihove oči, nakon nekoliko sekundi gledanja u te aparate. Takođe, pogledom bi mogli da koriste i aplikacije za socijalizaciju, što bi verujem njima u potpunosti promenilo život. To znači da ne bi morao uvek neko da bude sa njima, dobili bi više samostalnosti, a mislim da bi im se i mentalno zdravlje tako puno poboljšalo. A socijalna interakcija bi im omogućila puno normalaniji i ispunjeniji život – kažu Petar i Lazar za serbiantimes.info, a potom i objašnjavaju malo detaljnije na koji način tačno aplikacija funkcioniše:

– U prototipu postoji rozi laser koji predstavlja liniju gde gledate, i kada koncentrišete pogled u neki električni predmet nakon par sekundi će se pojaviti mali meni u kom imate opcije da izaberete šta želite da uradite sa tim predmetom (da ga upalite ili ugasite itd). S obzirom da smo imali jedan dan da sve to osmislimo i isprogramiramo napravili smo jedan delić onoga što planiramo, ali imamo u vidu da dodamo i menjanje kanala televizora, frekvencije radija…

Ovi sjajni momci kažu da im je cilj da u budućnosti maksimalno prilagode njihov izum za praktičnu upotrebu, smanje veličinu uređaja koji bi trebalo da se nosi na glavi, ali i da maksimalno pojeftine izradu kompletne aparature da bi ona bila dostupna za široku upotrebu.

– Ideja je da aparatura jednog dana bude besplatna za ljude sa medicinskim problemima, a da za ostale ima neku tržišnu cenu. Već su nam se javile neke kompanije koje žele da im održimo prezentaciju našeg projekta. U međuvremenu, čeka nas mnogo rada da bi usavršili aplikaciju do takmičenja u Kini – konstatuju Petar Bojanić i Lazar Varagić.

Izvor: serbiantimes.info
Foto: Pixabay