Početna IT & Business Za rad od kuće puna plata

Za rad od kuće puna plata

0

Svi koji mogu da rade od kuće za vreme vanrednog stanja, imaju pravo na punu platu po važećim propisima, kaže ministar za rad Zoran Đorđević.

On je, nakon vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta, naglasio da je po vladinoj Uredbi, koja se tiče rada poslodavaca, predviđeno da se za vreme vanrednog stanja organizuje rad na daljinu – rad od kuće, gde god je to moguće.

“Takav rad je plaćen u istom iznosu kao kada radi u firmi”, rekao je Đorđević.

Tamo gde nije moguće organizovati rad od kuće, prema rečima ministra, poslodavac je u obavezi da organizuje rad u smenama, da se obezbedi higijenska sigurnost objekata, da se organizuju svi sastanci elektronskim putem, odloži službena putovanja.

“Za zaposlene koji dele radni prostor sa više lica ili su u kontaktu sa drugim ljudima da se obezbede zaštitnu opremu”, rekao je ministar.

On je naveo da su svi koji se nalaze u samoizolaciji po važećim propisima na bolovanju, na plaćenom odsustvu ili ako mogu nesmetano da rade iste poslove kao i da su u firmi, imaju pravo na punu platu.

Upitan da li je u planu da se u Srbiji donese obavezujuća mera ili preporuka da roditelji koji imaju decu mlađu od 12 godina ostanu kod kuće, Đorđević je rekao da preporuka Vlade već postoji.

“Doneli smo preporuku da hronični bolesnici, stariji od 65 godina, samohrani roditelji i roditelji dece mlađe od 12 godina, gde je moguće da im pružimo mogućnost da rade od kuće”, rekao je Đorđević.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay