Početna Kultura 2 minuta tišine: Podrška pobednicima Praškog kvadrienala i Matici srpskoj

2 minuta tišine: Podrška pobednicima Praškog kvadrienala i Matici srpskoj

0

11698915_10205865502969546_8844266903612170019_o

Pozivamo građane da u nedelju 5. juna 2015. godine, u 18 časova, na Trgu Slobode u Novom Sadu dođu i svojim prisustvom podrže akciju „Povorka Tišine podrške pobednicima Praškog kvadrienala i podrške Matici srpskoj! #PODRŽIKULTURU“.

Neformalna grupa građana „2 minuta tišine!“ organizuje povorku tišine za kulturu. Kultura u Srbiji je na veoma niskom nivou. To se pokazuje i danas kada imamo podatak da naši mladi poslanici kulture osvajaju zlatne medalje na 13. Praškom kvadrienalu (takmičenje poznatije kao Olimpijske igre kulture, koje se održava svake četiri godine od 1967.), a da pri tom, u medijima ima jako malo vesti o ovom događaju. Za oko javnosti su ove vesti postale vidljive tek onog momenta kada je jedan od dobitnika objavio otvoreno pismo naciji. Za takvo takmičenje bi trebalo da se zna. Ipak biti prvi u konkurenciji od 78 država iz kojih dolazi oko hiljadu učesnika, nije mala stvar.

A da je stanje u kulturi loše, govori i podatak da je zbog manjka sredstava koje Ministarstvo kulture prebacuje Matici srpskoj, ova naša institucija u velikom problemu. Najstariji časopis kod nas „Letopis Matice srpske“, koji u kontinuitetu izlazi već dva veka, moraće biti sveden na minimum izdanja, zbog manjka sredstava. Trećina sredstava manje za redovne aktivnosti za 2015. godinu dovode ovu instituciju u problem. Da podsetimo da je rad Matice srpske veoma bitan za očuvanje kulturnog identiteta našeg naroda.

U vremenu kad su rijaliti emisije, šund i kič sveprisutni u medijima, kultura strada, a sa njom se urušava i generalno stanje duha građana Srbije. Zato pozivamo građane da izađu i da pokažu gromoglasnom tišinom da nam je stalo do mladih umetnika i da nam je stalo do Matice srpske kao stožera kulture kod nas.

Ruta povorke Tišine biće od Trga Slobode preko Zmaj Jovine ulice i Dunavske do ulaska u Dunavski park. Okupljanje građana kreće u 17:45 da bi tačno u 18 sati krenuli u povorku za kulturu.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti organizatoru skupa Vladimiru Jovanoviću („2 minuta tišine“) na broj telefona 064-195-21-55 ili mejlom na vaximilian@gmail.com

Izvor i foto: Facebook