Početna Kultura Tmina na Golom otoku ispunila publiku na festivalu Cinema City

Tmina na Golom otoku ispunila publiku na festivalu Cinema City

0

unnamed (10)

Taman kada posle četiri dana trajanja festivala pomislite da ne može bolje, i da se stvorio zamor kako publike pa tako i programskog dela na festivalu, desi se iznenadni zaplet kao u Hičkokovim filmovima.

Naime, peti dan na Cinema citiju je ponudio nekoliko dragocenih ostvarenja, gde bih posebno istakla filmove „Tmina“ Luke Bursaća iz selekcije Nacionalne klase kao i film „Goli“ hrvatske autorke Tihe A. Gudac koji na jedan simboličan način govori o Golom otoku.

Unatoč filmova koji su reprizirani, posetioci su mogli da pogledaju i ostvarenja „Mladi pesnik“ francuskog reditelja Demiena Manivela, holandski film „Omča mladosti“ Sibs Shongwe La Mera kao i domaći film „Mali Budo“ Danila Bećkovića.

unnamed (14)

Za vinovnike sedme sile, održano je veoma interesantno druženje, meni nekako najbliži Džon Kevil, producent irskog filma „A i ružan si“, koji je podelio sa nama neke pojedinosti sa kojima se susretao radeći na ovom pravom umetničkom delu.

Film je snimljen sa neverovatno niskim budžetom od oko sto hiljada evra što je izuzetno malo za uslove u njihovoj filmskoj industriji. Te da je veoma zadovoljan kako je publika u Srbiji reagovala na ovaj film kao i veliko uzbuđenje pred premijeru koja treba da se desi sledeće nedelje pred domaćom publikom u Irskoj.

unnamed (9)

Tamara Drakulić je autor filmskog eseja „Okean“, koji predstavlja njeno lično putovanje uobličeno dokumentarnim beleženjima, što je nesvakidašnji prikaz ali je publika jako lepo rrihvatila ovu priču i čak su joj, kako navodi Tamara, nakon projekcije prilazili ljudi da se zahvale jer je podelila svoju intimnu priču u kojoj smrt neko shvata kao kraj a neko kao apsolutni početak.

Ivan Ikić je bio oduševljen što je u publici video veliki broj tinejdžera, iako se njegov film „Varvari“ prikazuje već par godina u bioskopima gde su većinu publike činili uglavnom njihovi roditelji.

unnamed (12)

Još jedan dan filmskih susreta i prelepe energije u kreativnoj kineskoj četvrti završen je nastupom Dj Flipa & Rasheeda koji su uspeli da podignu atmosferu kakvu ovaj festival i zaslužuje. Još dva dana su ostala a šta nam je za završnicu pripremila sjajna organizatorska ekipa, uverićete se ako dane vikenda provedete „Na pravom mestu u pravo vreme“!

unnamed (13)

Autor: Bojana Šević, nshronika.rs