Početna Kultura 42 godine postojanja Akademije umetnosti obeleženo i koncertom Roberta Lakatoša i simfoničara

42 godine postojanja Akademije umetnosti obeleženo i koncertom Roberta Lakatoša i simfoničara

0

DSC_5459

U pretprazničnom raspoloženju, svečarski koncert! O Velikome četvrtku, u Sinagogi, novosadska Akademija umetnosti, odnosno njen Departman za muzičke umetnosti, upriličili su koncert, vlastita Simfonijskog orkestra i soliste na violini, Roberta Lakatoša, a pod dirigentskom upravom, Andreja Bursaća.

DSC_5481

Dal zbog velikog interesovanja publike, mladosti i poleta koje i jesu okosnica Simfoničara novosadske Akademije umetnosti, uzbudljivoj nadarenosti, violiniste Lakatoša, i samog docentom ove visokoškolske ustanove, koncertno izvođenje je proteklo u znaku permanentnih aplauza (izmeđ stavova!), te povika oduševljenja, o koncu.

DSC_5450

Programski koncipiran na delima “Španska simfonija op.21”, Eduarda Laloa, koji prilikom stvaranja ove kompozicije beše inspirisan likom i delima, violiniste i kompozitora Pabla de Sarasata. Ovo delo značajno je za istoriju muzike sa razloga što unosi novu tematiku egzotičnih ritmova i melodija (španski folklor) koji će od tada, “inficirati” francusku muzičku scenu ona doba (kraj 19.stoleća). Drugi deo programa je protekao u izvođenju glasovite “Enigma varijacije”, odnosno “Varijacije na originalnu temu za orkestar, op.36”, Edvarda Elgara, čije stavove, odnosno neke od 14 varijacija, širi čitalački auditorijum poznaje kao lajt motive korišćene u antologijskim filmskim klasicima i tv reklamama, a koje je Elgar u uzbudljivim muzičkim slikama komponovao u čast ili podsećanje na svoje najmilije – suprugu, prijatelje ili pak koncipirajući ih inspirisan kakvim književnim motivom ili simbolima svoje savremenosti, odnosno ličnog života.

DSC_5453

Bila je to i prilika, da se muzički sladokusci i ljubitelji neangažovanog zvuka, nanovo susretnu sa Sarasateom i solističkim izvođenjem, jer su na nedavno okončanim, 36-tim po redu Novosadskim muzičkim svečanostima (Nomus festivalu) bili u prilici, da uživaju u izvođenju “Ciganske melodije, op.20” u izvedbi uzbudljivog Ning Fenga i čuvenih “Ferenc List” “kamernjaka”. Dakako, ovoga puta u drugačijoj formacijskoj “koteriji”, uz poletne i snažne, mlade simfoničare, i sa posve drugačijim rafinmanom, izuzetno osebujnog, Lakatoša, takođe, nedavno, nastupivšeg u triju sa toržestvenom pijanistkinjom Jeol Eum Son i čelistkinjom, Majom Bogdanović, a o Nomusovoj prvoj večeri.

DSC_5477

Međ impozntnim borjem publike, koju su sačinjavali i profesori novosadske Akademije umetnosti, studenti i drugi marioci klasične muzike, prepoznasmo i: sekretara Muzičke omladine Novog Sada, Milana Radulovića – Ješka; dizajnerku, Tijanu Popović – Pješčić; flautistkinju, Lauru Levai Aksin; zamenika direktora Muzičke škole, Danijelu Kličković; opersku vedete, Veru Kovač Vitkai i kćerku joj, Agotu; Imrea Lakatoša; arhitektu Vladu Rakića; poetesu Jasnu Milenović; Budimira Popovića; vlasnika agencije “Kompas”, Vladu Macedonića i druge.

DSC_5446

DSC_5441

DSC_5448

DSC_5449

DSC_5461

DSC_5460
Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Miroslav Majstorović i Boris Kočiš