Početna Kultura “Amanet” pred novosadskom publikom

“Amanet” pred novosadskom publikom

0

amanet1

Novosadska premijera dugo očekivanog filma “Amanet” održana je sinoć u prostorijama bioskopa “Arena Cineplex”.
Mnogobrojnoj publici, nakon premijere, poklonila se cela postava glumaca i autora ovog ostvarenja, a Novosađani su velikim aplauzom pozdravili režisera filma Nemanju Ćirpanića, scenaristkinju Saru Radojković, kao i glavne protagoniste Ljubomira Bulajića, Milenu Živanović, Danicu Maksimović i Svetozara Cvetkovića.
“Amanet” je priča o vrednom i ambicioznom studentu Todoru (Ljubomir Bulajić) koji živi skromo s svojom majkom Radmilom (Danica Maksimović) i čiji se život menja iz korena kad na jedan neobičan način upozna Višnju (Milenu Živanović), trudnu devojku kojoj je očajnički potrebna pomoć i zaštita. Kako njihov odnos vrlo brzo prerasta u ljubav, iz želje da Višnji obezbedi samo najbolje Todor odlučuje da uspostavi kontakt s svojim ocem, uspešnim biznismenom koji ga je napustio još dok je bio dete. Ubrzo će se postaviti pitanje ko je zaista Višnja, ko su pozitivci a ko negativci i šta je sve potrebno da se uradi da bi se došlo do određenog cilja.

amanet2

O ovome smo pričali i sa glumicom Milenom Živanović koja je svoj lik Višnje opisala kao “osvetnicu i osobu koja je rešila da nešto što je zapečatila ispuni do kraja, pa ma bilo potrebno da gazi i preko mrtvih, ali je ona istovremeno, u nekom smislu, osoba koja predstavlja današnjeg čoveka koji polako zaboravlja ko je i šta je i koji rukama i nogama grabi da dođe do moći i položaja i do mesta pod Suncem na način na koji ga ona vidi“. Na pitanje da li ima mnogo Višnji danas, glumica je rekla “da ih ima dosta, ali da su one, generalno, nesnađene“.

U svakom od likova u ovom trileru dešava se untrašnja borba dobra i zla, ali prema rečima Ljubomira Bulajića njegov lik studenta Todora doživljava najveću transformaciju.
Moj lik Todor počinje kao krajnji pozitivac, ako mogu tako da kažem, a odlazi iz te jedne krajnosti u totalno drugu krajnost i zaglibljuje mnogo dublje nego ostalih“. Bulajić je istakao kako je mladim glumcima dosta značila pomoć iskusnijih kolega, pogotovo Danice Maksimović koja je bila “mama snimanja” i dodao da je “jako važno što smo se mi i privatno dobro poklopili i da smo tu energiju preneli na platno”.

Iako ovaj film državne institucije nisu finansijski podržale, Danica Maksimović smatra kako su oni ipak uradili jedan dobar posao i da nije pogrešila što je podržala ovaj film i mlade ljude koji su radili na njemu.

Pošto je bio dobar scenario ja nisam htela da odustanem. Moja uloga je bila vrlo zahtevna i slojevita i nisam dugo dobila takvu ulogu“, ispričala je glumica za naš portal i dodala da film prikazuje pravo stanje u našem društvu i da je ova priča “zapravo ostatak svega što može da se desi jednom narodu i jednoj generaciji, ako gledamo te mlade, kako su zaprvo ispušteni, šta im se to događalo, kako je to surovo i kako oni isplivavaju ili ne isplivavaju. Svi oni imaju i pozitivne i negativne osobine. Nema da su svi poizitvini ili svi negativni, to su, zaista, realni ljudi sa svojim manama i vrlinama i koji greše u životu“.

Film “Amanet” debitantsko je ostvarenje režisera Nemanje Ćirpanića i od danas se nalazi na redovnom repertoaru novosadskog bioskopa “Arena Cineplex”.

Autor: NsHronika.rs