Početna Gradske teme Radnicima na Žeželju isplaćen deo duga, radovi nastavljeni

Radnicima na Žeželju isplaćen deo duga, radovi nastavljeni

0

mostogradnja_okt_2015

Radnici angažovani na gradnji Žeželjevog mosta odustali su od najavljenog štrajka pošto im je juče u kešu isplaćen deo zaostalih plata. Radnici su poslednju platu dobili u maju, a od tada rade bez zarada i objašnjenja gde je novac koji su u celosti obezbedili EU, Grad Novi Sad i Pokrajina.

Nakon što su pre nedelju dana održali štrajk upozorenja, radnicima “Mostogradnje”, koja je angažovana za podizvođača, obećana je isplata dugovanja do četvrtka. Oni su najavili da će obustaviti rad ukoliko ne dobiju plate, a kako jutros kažu, na ruke su dobili sumu o kojoj ne žele da komentarišu.

Takođe nisu mogli da preciziraju koliko dugo će čekati narednu isplatu duga dok ponovo ne priprete štrajkom.
Direktor “Mostogradnje” Branko Knežević juče je za 021 kratko naveo da “nema vremena” da govori zbog čega radnici ne dobijaju novac ranije obezbeđen za radove. Podsetimo da ni prošle sedmice nije imao vremena.

Nakon višemesečnih natezanja na relaciji Republika – Pokrajina, novac za gradnju Žeželjevog mosta uplatili su i Pokrajina preko Uprave za kapitalna ulaganja, Grad Novi Sad, kao i Evropska unija, koja je jedan od ulagača. Radovi su više puta počinjali i stajali, a radnici koji su prošle godine radili na Žeželju takođe su štrajkovali, pa podneli tužbe protiv firme zbog neisplaćenih zarada. Taj postupak je u toku.
U “Železnicama Srbije” ni nakon nedelju dana nisu odgovorili na naše pitanje – gde je novac koji pripada radnicima, a u Upravi za kapitalna ulaganja rekli su da je sva odgovornost na izvođaču, te da ćutanje nije nikakvo rešenje.

Autor: 021.rs
Foto: G. Nikolin