Početna Gradske teme Da li će Skupština grada pružiti podršku bolesnoj deci?

Da li će Skupština grada pružiti podršku bolesnoj deci?

0

skup_deca1

Savet za osobe sa posebnim potrebama Skupštine grada uputiće dopis gradonačelniku i odbornicima da Novi Sad podrži inicijativu za podršku roditeljima teško bolesne dece. Članovi Saveta sa osobe sa posebnim potrebama jednoglasno su se složili da bi podrška Grada Novog Sada ovoj dugogodišnjoj inicijativi roditelja bolesne dece bila odličan pritisak na Republiku da konačno, posle više od dve godine izbegavanja, uzme u razmatranje inicijativu sa oko 60.000 potpisa roditelja dece sa teškim oblicima invaliditeta da im se zakonski pruži status negovatelja.

Izjednačavanjem statusa roditelja bolesne dece sa negovateljima, ovi roditelji bi, osim tuđe nege i pomoći u iznosu od 26.400 dinara, imali i pravo na prosečnu platu i radni staž, s obzirom na to da većina njih nije u mogućnosti da radi zbog brige o ovoj deci. Član Saveta Sava Strajnić, koji je i inicirao da se podrži ovaj predlog, kaže za 021 da je konačno načinjen prvi korak u podršci roditeljima bolesne dece, te da je sledeći korak diskusija na sednici Skupštine grada.

Siguran sam da će bez pogovora to podržati gradonačelnik i članovi Skupštine grada, a to je jako bitan deo za Skupštinu Srbije jer su izmene zakona koji ovo reguliše već u toku. Predstavnici svih stranaka u gradu su ujedinjeni u ovom mišljenju i na narednoj sednici Skupštine mislim da će se usvojiti podrška ovom potezu“, kaže Strajnić i dodaje da će stav Novog Sada biti jak pritisak na Republiku da se o problemu dece sa smetnjama u razvoju više govori.

On dodaje da je izgovor da država nema para da omogući roditeljima više novca nerealan, te da bi davanja iz budžeta bila svega oko pet odsto veća.
Dovoljno je samo da preusmere novac koji su do sada davali za nebitne stvari na bolesnu decu i rešiće problem“, kaže Strajnić za naš portal.

Sednica Skupštine grada zakazana za sledeću sedmicu posvećena je gradskim priznanjima, a već na narednoj moglo bi se diskutovati o ovoj inicijativi. Podsetimo da su bitku za prava roditelja sa bolesnom decom pokrenuli roditelji iz Novog Sada, koji su nedavno održali i protestnu šetnju gradom. Toj šetnji prisustvovalo je 400 Novosađana.

Autor: 021.rs
Foto: G. Nikolin