Početna Kultura Ansambl “Marquise” večeras u Gradskoj kući

Ansambl “Marquise” večeras u Gradskoj kući

Koncert rane muzike u izvođenju jedinstvenog ansambla “Marquise” iz Mađarske, održaće se večeras u Gradskoj kući.

Članovi ansambla:

Laslo Blašković – kontratenor, muški sopran
Judit Felsegi – koloraturni sopran
Marta Gal – čembalo
Katalin Kalai – frula
Žolt Sabo – viola da gamba

Počinje u 20 časova.

Ulaznice po ceni od 300 dinara, prodaju se na dan koncerta – u nedelju 17. decembra u holu Gradske kuće od 18 časova.

Ansambl “Marquise” je englesko-mađarska grupa muzičara koja pripada novoj generaciji izvođača rane muzike. S dozom senzualnosti, oni muzikom, poezijom i glumom oživljavaju umetnost, ali i kulturu XVIII veka.

Marquise izvodi ranu muziku u kostimima. Repertoar ovog ansambla je izuzetno širok – od dela ranog baroka do Mocartovih kompozicija. Na njegovim koncertima se čuju i virtuozne i lirske arije, kako dueti uz instrumentalnu pratnju, tako i instrumentalna dua i trija. Kombinacija muškog soprana i koloraturnog soprana daje istančan i vrlo neuobičajeni zvuk, pružajući publici jedinstveno slušno iskustvo. Koncerti ove grupe „vraćaju“ atmosferu iz XVII i XVIII veka, uz pomoć istorijskih kostima, scenskih ukrasa, glume i naracije, tako da slušaoci uvek imaju nezaboravan, ali istovremeno i zabavan doživljaj.

Ansambl “Marquise” su osnovali pevači Laslo Blašković i Judit Felsegi 2004. godine. Od nastanka pa do danas ovaj neobičan sastav nalik je jednoj složnoj i harmoničnoj muzičkoj porodici. Ostvario je veliki broj očaravajućih i neobičnih koncerata, pojavljujući se na najprestižnijim festivalima i nastupajući u uglednim dvoranama u Mađarskoj i širom Evrope.

“Marquise” je stalni ansambl baroknog teatra u Kraljevskoj palati u Gedeleu. Ovaj sastav ima na repertoaru različite programe, a u svakom od njih umetnici obrađuju određenu temu. Poput pastiča (od ital. reči pasticcio, “opera” sastavljena od dela raznih kompozitora), svaka muzička priča sastoji se od baroknih kompozicija različitih autora, koje su spretno povezane.

Izvor: 021.rs
Foto: Promo