Početna Kultura Stručni skup “Muzeji i edukacija” u Muzeju Vojvodine

Stručni skup “Muzeji i edukacija” u Muzeju Vojvodine

0

Muzeji i edukacija” naziv je stručnog skupa koji će danas od 11 do 16.30 časova, u Muzeju Vojvodine okupiti muzejske pedagoge, prosvetne i kulturne radnike, u nastojanju da se razmene iskustva, prakse i ideje za unapređenje međuresorne saradnje obrazovnih ustanova i muzeja u Srbiji.

Pored toga što se ovim skupom nastoji ukazati na važnost međuresorne saradnje u uključivanju dece u kulturni život – negovanje potreba i stvaranje kulturnih navika, te time i razvoj publike – ključna razmatranja obuhvatiće i višeslojne dimenzije mogućih uticaja muzeja na odrastanje, razvoj i obrazovanje dece u savremenom dobu.

Program obuhvata prezentaciju saradničkih modela koji postoje u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i predstavljanje primera, problema i prepreka na koje nailazimo u Srbiji – kako iz perspektive muzejskih radnika, tako i iz ugla predstavnika škola.

Očekivanje je, takođe, da će kroz ovaj skup zaživeti proces promocije i unapređenja pozitivnih saradničkih praksi vaspitno-obrazovnih i muzejskih institucija.

Predlog dokumenta o saradnji, koji nastaje na osnovu prethodnih i diskusija i zaključaka na samom skupu, biće upućen donosiocima odluka i primarna mu je namena sistemsko unapređenje međuresorne saradnje, u cilju omogućavanja što većem broju dece da obogate svoje odrastanje kroz učešće u saradničkim programima muzeja i vrtića/škola.

Skup organizuju Muzejsko društvo Srbije i Sekcija muzejskih pedagoga, u saradnji s Muzejom Vojvodine, Fondacijom POINT i Evropa Nostra Srbija, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Fondacije “Novi Sad 2021”.

Izvor: RTV
Foto: Muzej Vojvodine