Početna Kultura Održan godišnji koncert udruženja “Veliko kolo”

Održan godišnji koncert udruženja “Veliko kolo”

Godišnji koncert folklornog udruženja “Veliko kolo” – “Zaigrajmo, zapevajmo“, održan je u nedelju na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Na koncertu, za koji su karte rasprodate u roku od dva dana od puštanja u prodaju, predstavili su se deca i odrasli, a učestvovalo je preko 500 članova Udruženja.

Udruženje ”Veliko kolo” na izuzetan način objedinjuje različite aspekte naše kulturne baštine, i pored negovanja plesa i muzike, ima i važnu edukativnu ulogu. Takođe udruženje je organizator ili suorganizator brojnih manifestacija koje doprinose kulturnoj ponudi našeg grada, ali nastoji da se bavi i humanitarnim radom. Zbog tako pohvalne uloge u društvu, uvek će imati podršku Grada Novog Sada. Godišnji koncert je prilika da svi zajedno proslavimo njihove sveukupne rezultate koji su uvek na ponos Novom Sadu. Udruženja poput ovog jedan su od stubova na kojima počiva Evropska prestonica kulture, i 2021. godine pokazaćemo pravo bogatstvo našeg grada, istorije i tradicije naroda sa ovih prostora – poručio je na otvaranju koncerta Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu.

Inače, u okviru folklornog udruženja ”Veliko kolo” funkcionišu dečji sastavi, inkluzivne grupe, veterani ali i narodni orkestar. Takođe Udruženje tokom godine organizuje različite radionice, učestvuje na brojnim festivalima i održava koncerte širom Srbije, ali i u inostranstvu.

Osnovna misija Udruženja je čuvanje i negovanje tradicije, a aktivno je već sedam godina. Podsećamo, ”Veliko kolo” je 2015. godine postavilo novu disciplinu za Ginisov rekord pod nazivom “Srpsko kolo” kada su okupili više od 12.000 igrača u Novom Sadu.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: novisad.rs