Početna Kultura Antologija srpske izbegličke poezije

Antologija srpske izbegličke poezije

0

prognani-orfeji-(1)-jpg_

Na 44. Brankovom kolu, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, traje trodnevno predstavljanje antologije srpske izbegličke poezije “Prognani Orfeji” Nenada Grujičića.
Prva promocija bila je posvećena srpskim pesnicima izgnanim iz Hrvatske, koji su, u prepunoj sali, uz budnu pažnju publike i velike aplauze, nadahnuto kazivali svoje pesme iz antologije: Miloš Kordić, Anđelko Anušić, Nebojša Devetak i Marko Kovačević. Osvetljavajući antologiju, Anušić je pored ostaloga rekao:

Ovo nije nikakva separatna niti egzemplarna poezija zato što je u naslovu ovog cvetnika situirana atribucija – izbeglička. Ovo je, jednostavno rečeno, izvrsna, odlična, životna, živuća savremena srpska poezija koja pleni svojom svežinom, ontološkom gustinom, temom i jezikom. Treba reći da je ova antologija izbegličke poezije jedinstvena i usamljena, preteča u svome rodu i žanru na prostoru eks Jugoslavije i Balkana, a po svemu sudeći i u Evropi i svetu.

Na drugom predstavljanju antologije “Prognani Orfeji” učestvovali su pesnici izgnani iz Bosne i Hercegovine: Stevan Tontić, Đorđo Sladoje, Emsura Hamzić, Ranko Čolaković, Milka Božić, Branislav Zubović, Dajana Petrović i Milan Rakulj. O antologiji opsežno je govorila Aleksandra Marilović: “Da li ova antologija ima neku skrivenu misiju (da utiče na našu svest/savest) ili prosto želi da prikaže sliku jednog vremena? Ili je možda baš pred svima jedan težak nacionalni zadatak, nerešen problem institucija koje su zakazale? Izbeglica kao etnička grupa. Izbeglica u sopstvenoj kući. Izbeglica u sopstvenoj koži. Izbeglica je bio i sam Sin Božiji pred surovošću onih koji ga razapeše pa i sami postaše izbeglice.

Dramski umetnici Boško Petrov i Tatjana kazivali su poeziju preminulih pesnika-izbeglica, Duška Trifunovića (1933-2004), Tatjane Lukić (1959-2008), Branka Čučka (1948-2008), Đorđa Vranješa (1932-2004), Luke Štekovića (1935-2011), Jelene Buinac (1940-2003) i Milana Mirića (1947-2013), Vladimira Vukića (1972-1994). Na obema promocijama antologije, publika je dugotrajnim aplauzima nagrađivala pesnike i dramske umetnike.

Večeras u 19 časova, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, biće priređeno treće predstavljanje antologije “Prognani Orfeji”, gde će nastupiti pesnici sa Kosova i Metohije: Radosav Stojanović, Mošo Odalović, Mirko Žarić, Radomir Stojanović, Miloje Dončić, Radomir Dimić i Živojin Rakočević. A Teatar poezije Brankovog kola izvešće poeziju preminulih pesnika, Vladete Vukovića (1928-2003), Darinke Jevrić (1947-2007) i Slobodana Kostića (1952-2012). Uvodno slovo o antologiji imaće Milica Jeftimijević Lilić.

Autor i foto: RTV