Početna Kultura Aplikacija e-Sveznalica vodi decu kroz muzejsku avanturu

Aplikacija e-Sveznalica vodi decu kroz muzejsku avanturu

0

Muzej Vojvodine predstavio je interaktivnu aplikaciju proširene realnosti za decu – Muzejsku e-Sveznalicu.

Ideja o kreiranju Muzejske e-Sveznalice proistekla je iz publikacije Muzejska lepezica objavljene 2014. godine, koja je pod sloganom “Kroz pitanja i odgovore povedite svoje dete u muzejsku avanturu” naišla na dobar prijem kod publike i time potvrdila da uključivanje mlađih u samostalno istraživanje muzejskih izložbi vodi stvaranju čvršćih veza između najmlađih posetilaca i muzeja.

Muzejska e-Sveznalica, po istom principu kao i njena štampana verzija, podrazumeva didaktički i metodički oblikovan sadržaj koji prate različiti tipovi zadataka. U ovom slučaju, sadržaj, u proširenoj realnosti, prezentuju animirani junaci Mia, Božidar i kustos Muzeja.

Namenjena je deci uzrasta od pet do 10 godina, a mogu je koristiti samostalno, ili u društvu roditelja na stalnoj postavci Muzeja. Aplikacija je dostupna besplatno na Google Play Store, na srpskom i engleskom jeziku. Predviđeno je da se koristi na stalnoj postavci Muzeja, ali ukoliko deca požele da nastave ovu virtuelnu avanturu, mogu to učiniti i na bilo kojem drugom mestu uz pomoć brošure Muzejska e-Sveznalica, koja je dostupna u suvenirnici Muzeja.

U Muzeju Vojvodine smatraju da odrastanje dece u eri digitalne transformacije društva zahteva i razvijanje novog pristupa muzejskih radnika u prezentaciji i interpretaciji sadržaja.

“U tom smislu, smatrali smo da je dobro da u obraćanje najmlađoj muzejskoj publici uključimo primenu informaciono-komunikacionih tehnologija koje su njima danas veoma bliske”, smatraju u Muzeju.

Izvor: 021.rs
Foto: PrintScreen / YouTUbe-Razglednice