Početna Kultura Atina i život u njoj kroz objektiv Miloša Bičanskog

Atina i život u njoj kroz objektiv Miloša Bičanskog

0

atina-foto-milos-bicanski-3_660x330

Izložba fotografija Miloša Bičanskog pod nazivom “When they kick at your front door, how you gonna come?” svečano je otvorena na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.
Posetioci imaju priliku da vide Atinu i život u njoj kroz objektiva ovog izvrsnog umetnika koji je zabeležio ključne trenutke protesta u toj zemlji, a izložba će biti otvorena do 5.maja. Na izložbi je prikazana ekonomska krizu u Grčkoj, ali i kako se ona odrazila na građane Atine i celokupno stanovništvo.

“U očima sveta, kultni lik grčkog kolapsa je jedan od besnih, maskiranih demonstranata koji se sukobljava sa policijom ispred parlamenta. Ali ljutnja je samo jedan od mnogobrojnih emocija kroz koje Grci prolaze dok pokušavaju da prebrode ovu krizu. Sramota, očaj, tuga i gubitak ima u jednakim delovima previše. Ali ovo su daleko suptilnije, pa samim tim i teže emocije za snimanje kroz objektiv fotografa”, rekao je Bičanski.

Emocije koje karakterišu fotografije najbolji su dokaz nezadovoljstva stanovništva Grčke koji je ovaj umetnik prikazao. Veći deo poslednjih godina Bičanski je proveo lutajući ulicama Atine u potrazi za trenucima koji ilustruju kolaps ove zemlje.

“Grčka je danas živa laboratorija za neke od ključnih izazova globalne javne politike našeg vremena. Debate o budućnosti zapadne države blagostanja, evropskog projekta, i moć međunarodnih banaka i finansijskih institucija se igraju svakodnevno na ulicama ove male balkanske nacije. Ali često, u razgovorima, preko obveznica prinosa i deficita, vrlo realna ljudska patnja iza brojeva je zaboravljena. Nadam se da će moje fotografije pomoći ljudima da shvate zašto Grci kao narod gube veru u perspektivni oporavak”, dodao je autor.

Autor: NsHronika.rs